Snart dags för Askeryds julmarknad och den stora kakbuffén – i år även med julallsång!

Text & foto: Tobias Marbenius.

Flera julmarknader är redan avklarade, men inte alla. På söndag är det dags för den populära julmarknaden i Askeryd.

Snön hade precis fallit och känslan av att snart är det jul blev påtaglig när jag för ett par veckor sedan tog mig en sväng till Askeryd för att se hur det gick med förberedelserna inför den kommande julmarknaden och den berömda kakbuffén den 11 december, tredje advent.

Församlingshemmet Asken, där det kommer att finnas utställare, musik och kakbuffé.

Uppgifter hade nåtts AnebyNytt att det inför marknaden skulle hållas städdag. Hade föreställt mig synen av flera människor i och omkring de gamla kyrkbodarna som frenetiskt var igång och städade och plockade iordning. När jag kom fram till Askeryd var det alldeles öde. Jag tog sikte på församlingshemmet Asken, och när jag öppnade dörren möttes jag av ett glatt gäng som satt och fikade. ”Välkommen, det finns fika till dig också”.

Det var ett glatt gäng som samlats för att förbereda inför julmarknaden.

Jag slog mig ner på stolen bredvid marknadsgeneral Johan Samuelsson.

– Vi är snabba så städningen är vi färdiga med för länge sedan, berättar Samuelsson med ett leende. Vi har 38 utställare inbokade, det är fullbokat både i bodarna och här inne i Asken, men det fortsätter att ringa och nu erbjuder vi plats här utanför, berättar Samuelsson som berättar vidare att det är stor variation bland utställarna. Skärsjöhäst kommer finnas här, sen finns det marmelader, betong, smycken, bröd, chokladhjul, vårrullar, blommor, kransar och mycket mer.

Det är inte bara julmarknaden som lockar till Askeryd på söndag, utan många lockas dit av den berömda kakbuffén som serveras inne Asken.

Johan Samuelsson, marknadsgeneral för Julmarknaden.

– Det är fjärde gången vi anordnar julmarknaden nu, tidigare år har det kommit över 1000 besökare. Innan har vi haft musikinslag i kyrkan, men nu när den är kallställd har vi fått tänka om och kommit fram till att det klockan 15 blir julallsång här inne i Asken, säger generalen.

Det är flera föreningar som går samman och anordnar marknaden. Svenska kyrkan, Askeryds fritidsklubb och Askeryds hembygdsförening.

– Till kakbuffén kommer vi säkert ha ett 50, 60-tal sorters kakor. Gluten-, mjölk-, ägg- och sockerfritt kommer att finnas, berättar han. – Även skinkmacka och julmust kommer att finnas, kompletterar någon annan.

En kakbuffé med 50-60 sorters kakor utlovas. På städdagen serverades dock en buffé i mindre skala.

När gänget som samlats fikat klart reser sig Mangalie Ahlstedt upp och går igenom och informerar om vad som är kvar att göra innan marknaden kan äga rum. På vägen ut hör jag de församlade snabbt tar sig an uppgifter ”Det fixar jag” ”Det kollar jag upp”. Det märks att de samlade är ett gäng som brinner för att det ska bli en julmarknad utöver det vanliga.

Mangalie Ahlstedt informerade om vad som var kvar att göra innan julmarknaden kan äga rum.

Askeryds Julmarknad 2022 äger rum den tredje advent, 11 december, kl. 11-17.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait