Stämningsfull julkonsert med Aneby symphonic band i Aneby församlingshem

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

När helgsmålsklockorna tystnat i lördags, var det dags för prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg att hälsa besökarna i en fullsatt församlingssal välkomna till julkonsert. ”Ni sitter faktiskt i den gamla kyrksalen, som efter utbyggnaden blev församlingssal.”

Dirigent Daniel Hedström.

Dirigenten Daniel Hedström berättade att han undrade hur alla musikanterna skulle få plats på scenen. ”Tätheten mellan musikanterna kommer att skapa en bättre klangfärg.”

Den nye medlemmen rebelldoktorn Erik Eriksen spelade valthorn.

Bland orkesterns medlemmar upptäcktes en helt ny medlem. Rebellkirurgen Erik Eriksen från Ydre fanns i första raden med sitt valthorn. ”När jag hörde orkestern spela i Flisby kyrka, kom genast en önskan om att få vara med.”

Förväntansfulla besökare.

Bland julröda slipsar och jumprar fanns utrymme för julens välkända toner.

Orkestern på församlingshemmets scen.
  • Fanfare for Christmas” blev en lämplig start för konserten. Här kunde man möta en sammanställning av välkända julmelodier framförda med stor inlevelse och skicklighet.
  • ”The Polar express” består av filmmusik sammanställd av Glen Ballard och Alan Silvestri. Här fick orkestern möjlighet att visa sin förmåga till specialeffekter. Ett dunkande ånglokståg for fram genom ett vintrig landskap väglett av instrumentens rytm. Kanske kvällens musikaliska höjdpunkt?
  • Det tragiska som händer i Ukraina uppmärksammades genom musikstycket ”Ukrainian Bell Carol”. ”Ukraina är känt för sina körer men även för sin orkestermusik.” Det känslosamma stycket innehöll även bjällerklangstoner.
Klarnettsolisten Sofia Zechel.
  • Dirigenten påminde om Argentinas framgångar under fotbolls-VM, när han presenterade ”Oblivion” skrivet av Argentinaren Astor Piazzolla. Klarinettsolisten Sofia Zechel förgyllde detta tangostycke med sin insats.
  • Smålänningen Ivar Widéen från Bellö (Eksjö kommun) har skrivit en tonsättning till Viktor Rydbergs ”Betlehems stjärna”. Den framfördes av orkestern med ett musikaliskt välljud av högsta klass.
  • I sin kärnfulla betraktelse talade Fredrik Bäckhjem Hellberg om bakgrunden till våra jultraditioner. ”Vi fyller våra hem med ljus i väntan på det stora ljusets ankomst.”
  • I den andra avdelningen av julkonserten spelades ytterligare fyra stycken.
  • I ett annorlunda arrangemang av den mest kända julsången ”Stilla natt” blev det tillfälle för orkestern att använda sig av ett klockspel. Kompositören Franz Gruber skulle säkert varit nöjd över denna tolkning av hans kända melodi!
  • Orkestern överraskade med ett stycke av Sergei Prokofiev: ”Midnight Sleighride”. i denna tolkning fick besökarna lyssna till triangelspel och ett eminent slagverksinslag. Daniel Hedström berättade att kompositören var från Ukraina och flyttade senare till Paris. Denna slädfärd ledde sedan fram till det avslutande stycket ”Jingle Bells” i ett arrangemang av James Pierpont. Här blev det plats för både rockiga toner och jazzens svängar.

Ett extranummer kändes helt självklart. Det blev en repris på ”Stilla natt.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait