Julmarknadsdagarna på Gröna Lund blev välbesökta

Text & foto: Kjell Olof Bohlin. Foto: Ingegärd Malmberg Bohlin.

När årets julmarknad på Gröna Lund i Vireda genomfördes helgen den 19-20 november, blev det troligen ett ordentligt besöksrekord. Det kan delvis bero på att den första vintersnön anlände, men också på att marknaden för första gången hade utökats med ”Handelsboden Ådala”, som inköptes av Gröna Lund i början av året.

Ådala handelsbod blev en ny tillgång för årets marknad.

Arrangörerna till julmarknaden, Therese och Niklas Eklund, kunde berätta att det under lördagen var trångt i de olika byggnaderna. Parkeringsplatserna ville inte räcka till och en strid ström av besökare fick finna sig i långa köer till serveringen.

Julstämning in i Gröna Lund.

Under söndagen var det något lugnare men ändå ordentligt med besökare. När Anebynytt besökte handelsboden Ådala möttes reportern av flera utställare utanför affären. Där salufördes bland annat julkransar i olika storlekar. Inne i handelsboden fanns det egna sortimentet av föremål med anknytning till julen. Den gamla köpmansdisken fanns i centrum för alla dekorationer.

Julkransar i mängd utanför handelsboden.
Väskor av olika de slag.
Vireda-Haurida manskör tog ton iförda tomteluvor.

Utanför Gröna Lund, vid korvboden, fanns Vireda-Haurida manskör uppställd för sin insats. Enligt flerårig tradition gör denna tomteklädda kör ett framträdande under en av dagarna.
Bland de julsånger som framfördes fanns dessa: Nu tändas tusen juleljus, Jag vill ha tillbaks den gamla julen, Natten tänder ljus på himlen och När ljusen skall tändas därhemma.

Staffan Sjöberg läste ”Tomten”.

En av manskörens medlemmar, Staffan Sjöberg, läste mellan sångerna Viktor Rydbergs ”Tomten” med bravur. Alla versarna lästes med inlevelse och utan vägledande manuskript.

Inne i serveringsrummen bjöds skinkmackor och olika sorters bakverk. En av de anställda på Gröna Lund hade bakat prinsesstårtor. Den tårtan blev särskilt efterfrågad av gästerna.

Eftersom det var trångt vid borden inomhus, fick manskörens medlemmar sitta utomhus på verandan i behaglig gasolvärme.

Att julmarknader är populärt går inte att ta miste på. Den 26 november ör det Lions Julmarknad på Fredstorget i Aneby. Stämningsfull julmarknad i historisk miljö blir det på Åsens By helgen 26-27 november. Den 27 november bjuder Bälaryds bygdegård in till julmarknad & hembygdsdag. Den 11 december är dagen kommen för julmarknad i Askeryd.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait