Terminens sista ”Kura skymning” lyfte fram ”Det osynliga barnet”

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

En konstnärlig skylt välkomnade till ”Kura skymning” i sockenstugan , Vireda den 20 november. Denna gång skulle Tove Janssons ”Det osynliga barnet” hamna i fokus för programmet.

Den konstnärliga skylten utanför sockenstugan.

Det var unga Hedda Johansson Jönsson som valts ut till högläsare av den berörande texten. Det gjorde hon med stor inlevelseförmåga och den rätta betoningen.

Hedda Johansson Jönsson läste ur boken ”Det osynliga barnet” av Tove Jansson.

När prästen Karin Sanell hälsat välkommen till en gemytlig brasafton kring en viktig text, var det dags för gitarrspelarna Leo Sundström och Fredrik Ragnarsson att framföra stämningsfull musik samtidigt som det knastrade i den öppna spisen. Dessa båda unga musiker har spelat tillsammans under en tid och hittat flera passande arrangemang.

Gitarristerna Leo Sundström och Fredrik Ragnarsson.

En liten modell av ”Lilla My” fanns vid kanten av spisen, som en förstärkning av bokens innehåll.

Med ett varierande tonfall läste sedan Hedda en avdelning ur Tove Janssons välkända berättelse. Det visade sig att den berättelsen har flera olika nivåer och kan beröra alla åldrar.

En flicka utan ansikte med en silverbjällra om halsen fångade allas uppmärksamhet. När hon efter en tid också fått ett synligt ansikte, hörs ett glädjetjut från bokens övriga personer: ”Hon syns, hon syns.”

Vid ett uppehåll blir det på nytt tillfälle för de båda gitarristerna att förgylla skymningen med sköna toner. Vid denna spelning framfördes ”Memories of tomorrow” och ”Blue cotton”.

När högläsningen började på nytt blev stämningen förtätad av berättelsens styrka.

Applåderna blev kraftfulla och det låg ett extranummer i luften. Leo Sundström och Fredrik Ragnarsson  fick framföra ett av de stycken som redan spelats.

Man kan hoppas att programpunkten ”Kura skymning” återkommer under vårterminen.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait