Förtätad julstämning på Orrebo loge utanför Sunhultsbrunn

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Parkeringsplatserna ville inte räcka till vid Julmarknaden i Orrebo den gångna lördagen.

Välkomnande tomte vid logdörren.

Inredningen i den gamla logen är konstnärligt utformad och försäljarna står leende uppradade efter väggarna. Dessutom fanns en särskild försäljningsplats vid sidan av den stora ladan. Där brann det i en eldkorg och till försäljning erbjöds brända mandlar och prinskorvar från ett småländsk företag.

Alla åldrars julmarknad.

Bland försäljarna i den rymliga ladan fanns konstsmeden Johan Rydberg från Boet i Ödeshögs kommun. Bland hans artiklar fanns smidda skohorn och diverse krokar. Det mest uppmärksammade blev ett lås med en modell från 1700-talet. ”Det har krävt många timmar och mycket precision.”

Konstsmeden Johan Rydberg från Boet.

Det är familjen Orre som arrangerar den populära marknaden. Till den äldre generationen hör Gun Orre. Hon välkomnar med uppmuntrande ord och hänvisar till sitt eget bord. Där finns hemlagad ostkaka av bästa märke, hembakat bröd och olika sorters sylt. Naturligtvis hamnar en del godsakerna i vår korg. Kanske ligger hon bakom gårdens egen glögg?

Inbjudande tomtesällskap.

Övriga utställare bjuder på bland annat vävda mattor, julblommorna hyacint och amaryllis, fårskinns- pälsar och jullandskap i miniatyr.

Majvor Hansson hembakade godsaker.

Bland utställarna finns bekanta Majvor Hansson från grannskapet. Hon arbetar inom apoteket i Tranås men skulle lätt kunna öppna ett eget konditori. Av hennes imponerande sortering av bakverk kan nämnas marsipangodis och småkakor som liknar konstverk.

Delar av marknadens sånggrupp.

Dagens välstämda sånggrupp, som svarar för flera framträdanden, ägnar sig åt den sista finjusteringen. Daniel och Johan Lennings sjunger tillsammans med Alexander Orre sångerna ”Önska dig en stilla jul” och ”Välkommen hem”. På piano finns under hela dagen Bosse Göransson, ledare för körgruppen Mosaik. Lovisa Lennings tar över och sjunger en text till omtyckta ”Koppången”.

Bland tillkommande sångare kan man enligt uppgift finna Amanda Orre, Torbjörn Orre, Gun Orre, Otto Lennartsson, Annika Thorstensson, Rickard Orre och Stefan Orre.

Snön faller med lätta flingor och förstärker känslan av genuin julstämning.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait