Kommundirektör Fornander besökte kyrklunchen i Lommaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Till onsdagen hade Lommaryds kyrka inbjudit kommundirektören Mikael Fornander till den månatliga kyrklunchen i församlingshemmet.

Programvärden Kerstin Gustafsson kunde hälsa välkommen och inbjöd till kycklingsoppa med hembakat bröd. Direkt blev det en lång kö fram till den stora soppgrytan.

Mikael Fornander är fortfarande ganska ny som kommunens främste tjänsteman. ”Jag är inte så förtjust i titeln direktör, det kunde gott räckt med benämningen kommunchef.”

Anebys kommundirektör Mikael Fornander.

Fornander uttryckte sin förtjusning över att möta besökarna och hoppades att inte titeln skulle skapa distans. I en kort presentation berättades att han är 53 år och varit bosatt i Aneby sedan 1999.

”Jag är idrottsnörd men också intresserad av jakt, skog, natur och matlagning. Dessutom gillar jag att utöva sång och musik.”

– Han berättade att det finns nyckelord som kännetecknar hans syn på ledarskap. ”Laget före jaget, tillit och tilltro samt ett helhetstänkande.”

Fornander påminde om kommunens vision ”Ett gott liv i en växande och hållbar kommun. På en direkt fråga om presenterad minskning av invånarantalet, menade han att minskningen troligen är tillfällig och det föds fler invånare än det dör. Tyvärr är utflyttningen nu större än inflyttningen.”

Vi fick veta att det bor totalt cirka 6.900 i kommunen varav cirka 3.700 i tätorten.

”Eftersom gruppen äldre ökar i Aneby innebär det att färre måste försörja fler.”

”Begreppet ”Nära vård” innebär att vi försöker fördröja vårdbehovet och öka insatsen inom hemvården.”

När det gäller kommunens ekonomi fick vi veta att det skett en återhämtning under de två senaste åren, men att utmaningarna blir stora under kommande år med befarad lågkonjunktur och stigande kostnader.

Frågor kom in under föreläsningen och besvarades omgående av kommundirektören.

Bland kyrklunchens gäster fanns makarna Ingrid och Kenneth Persson.

”För många äldre är det ett stort problem med den ökande digitaliseringen i samhället. Vad gör kommunen åt det?” Fornander instämde men hänvisade till att biblioteket erbjuder en individuell vägledning inom området.

Mot slutet av föreläsningen nämnde Mikael Fornander ett antal positiva inslag i Aneby kommun:

  • Civilsamhället är en stor tillgång, vår kommun är företagsvänlig och ligger på plats 38 bland landets 290 kommuner. Vi kommer att stärka elevhälsan genom att tillsätta nya tjänster och projektet ”Trygga vuxna i skolan” är en växande resurs.  Kommunens nye fritidsledare har många spännande idéer, som lockar ungdomar till större aktivitet.
Mikael Fornander gav kommuninformation..

Kerstin Gustafsson avslutade programmet genom att läsa berättelse och dikt.
”Det har sagts mycket viktigt om vår kommun och vi vill tacka Mikael med en vacker ikon.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait