En livsresa från bondpojk i Älmeberg till chefstjänst på rikspolisstyrelsen

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Programmet ”Trivselträff i Pingstkyrkan” har haft flera spännande medverkande under sista tiden. För en månad sedan besöktes Vireda Pingstkyrka av förre partiledaren Alf Svensson och tisdagen den 8 november var det dags för Stig Pettersson, uppväxt i Älmeberg i Vireda socken, att vara gästtalare.

Stig Pettersson är född 1937 och bodde under uppväxttiden i byn Älmeberg på gränsen till Gränna. Stig är faktiskt född i Ölmstad och bodde en tid i Svarttorp i närområdet. ”Jag är en enkel bondpojk som tidigt fick hjälpa till med lantbrukets olika sysslor”.

Som kunskapstörstande ung man kom han till Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa, Östergötland.

”Den undervisning jag fått i en B-skola var knappast tillräckligt för den som hade stora perspektiv.”

För att förbättra engelska språket läste Stig extra för en lärare på nämnda folkhögskola.

1961 började han sin polisutbildning och blev sedan ordningspolisen trogen i 42 år.

Längtan till utlandstjänst förde Stig Pettersson till många olika miljöer och krisländer. Han kom till FN-tjänst i Kongobataljonen 1962 och hamnade sedan på Cypern under flera år därefter. ”Cypern är ett underbart land.”

Om sin dramatiska tid i Biafra, Nigeria 1969-70 i Röda Korsets tjänst berättar Stig följande:

”Jag blev chef för en matstation i Biafra där vi främst levererade mjölkpulver från Astra i Sverige och torkad fisk från Norge till en svältande befolkning. Många minns säkert von Rosens flygbombningar av mat till området.”

Någon i publiken frågade ”Hur kunde du överleva detta helvete?” Svaret kom efter en stunds eftertanke: ”Tack vare min trygga bakgrund och mina små anspråk.”

Efter fjorton dagars vila hemma i Älmeberg blev det jobb på ledningscentralen i Stockholm.

Ett instick från församlingstillhörigheten i Betel i Hultrum: ”Tänk att ungdomsevangelisten Knutte Lindell i vårt lilla kapell senare fick tjänst hos Dag Hammarskjöld i New York och efter hans död blev kammartjänare hos kungafamiljen i Stockholm.”

Längtan till ny utlandstjänst förde Stig Pettersson till tjänst som militärpolis i Mellanöstern.

Gerd och Stig Pettersson vid kaffebordet.

Vid ny tjänst i Afrikanska Namibia träffade Stig sin blivande hustru Gerd, som också var i FN-tjänst. Paret gifte sig i Namibia. Gerd fanns med under programmet i Vireda och kom med vissa tillägg.

Till Namibia kom rikspolischefen Björn Eriksson på besök. Han övertalade Stig att söka en tjänst som chef för ordningspolisen i Stockholm.

Ny längtan till utlandstjänst förde Stig Pettersson till tjänst i Kambodja och Bosnien. ”I Bosnien var jag chef för 40 poliser, som skulle bygga upp statens nya polismakt.”

Samtal vid kaffeborden.

Han skickades också till Östra Timor och frihetskampens dramatiska år och fick vara med om den nya statens bildande. Östra Timor, som tidigare tillhörde Indonesien, är fortfarande ett självständigt land med god tillväxt.

I avslutningen kom frågan: ”Du har naturligtvis haft tillgång till vapen under din tjänst. Har du tvingats använda detta vapen?

En stolt föreläsare kunde meddela detta efter 42 års tjänst: ”Jag har aldrig riktat mitt vapen mot någon.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait