Vireda sockenförening bjöd in tv-profilen Camilla Kvartoft till digital föreläsning

Text & foto: Kjell Olof Bohlin. Foto: Pressbild, Janne Danielsson/SVT

Sockenföreningen i Vireda försöker hela tiden hitta nya verksamhetsformer. Ett av styrelsens förslag har varit digitala föreläsningar i Ungdomsgården. På en större bildskärm kan man få direktkontakt med föreläsaren och också ställa frågor och föra samtal.

Vid premiärprogrammet på onsdagskvällen hade välkända tv-profilen Camilla Kvartoft inbjudits.

Camilla Kvartoft tillbringade många av somrarna hos släktingar i Vireda och kunde i programmet namnge flera av de personer hon var tillsammans med under dessa ungdomsår.

Camilla Kvartoft fanns med på bildskärm.

För sex år sedan var Camilla föreläsare i Bälaryds bygdegård och samlade då fullsatt lokal.

Moderator för kvällens digitala föreläsning var Maria Lundholm Bäckström, som välkomnade föreläsaren och besökarna till en annorlunda afton. När Camilla ombads presentera sig och sitt yrkesliv framkom följande:

  • Hon har arbetat på Public Service under 17 år. Startade hos Sveriges Radio och kom sedan till tv.
  • Efter utbildning på kulturvetarlinjen fick hon kontakt med ”Studentradion”, en plantskola för många som sedan kom till radio och tv.
  • Under tiden på radion minns Camilla flera dramatiska direktsändningar. Hon har varit programledare för P1-morgon och Studio 1.
  • Till SVT kom Camilla 2010 och var programledare för ”Veckans Brott” med Leif GW Persson under åtta år. ”Leif är en varm och skicklig person, som behöver lite motstånd för att trivas.”

Sedan Leif GW Persson gått över till TV4 har Camilla främst arbetat med söndagsprogrammet ”Agenda.” ”Vi arbetar med programmet under onsdag till söndag. Ibland händer något som kräver en omställning av innehållet.”

När Camilla ledde program i anslutning till valrörelsen gällde följande:

I redaktionen hade vi tio veckors förberedelse för att kunna granska valbudskapet allsidigt. ”Våra uppdragsgivare är främst tittarna. Vi får inte ställa oss i vägen för debatten och inte vara rädda för att skapa dålig stämning.”

När det blev tillfälle till frågor var det många som ville medverka.

– Det verkar vara hårdare tag nu än på den tid de tre O:na (Ortmark, Olivercrona, Orup) var programledare, stämmer det? Camilla trodde att det stämde och menade att det gäller samtliga debattprogram.

”Är ni utsatta för olika hot som programledare?” 
– Vi har en säkerhetsavdelning, men jag har personligen inte behövt säkerhetsvakt.

Några av de fysiskt närvarande besökarna i ungdomsgården.

Sven Brandt bor nu i Vireda och var under många år studioman på TV. Han deltog i programmet och menade att hans främsta uppgift var att ”kratta manegen för de medverkande.” Camilla framhöll att Sven Brandt fortfarande är legendarisk för personalen på TV.

”Har du några drömmar för framtiden?”
– Just nu arbetar jag med olika programidéer inom samhällsområdet. Men jag har tid för en ny satsning just nu.

Någon i publiken tyckte att landsbygdsfrågor borde belysas mer allsidigt.
– Kanske en god idé.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait