Anebys äldsta pizzeria, Torino, firar 25 år!

Text & foto: Tobias Marbenius.

Issa Chamoun, ägare till Anebys äldsta pizzeria, Restaurang & Pizzeria Torino, firar i november att pizzerian har varit i hans ägor i 25 år.

Precis när jag ska gå in på Torino blir det trångt i dörren då jag möts av en kille med ett par pizzakartonger i handen. Jag lägger i backen och släpper förbi grabben. Doften av nybakade pizzor blir påtaglig, likaså suget i magen. Det är torsdag eftermiddag och lunchen har inte intagits ännu.

För stunden är det rätt så lugnt på restaurangen och jag får möjlighet att börja växla några ord med Issa, ägare till Torino.

– När jag tog över pizzerian i november 97 hade restaurangen tidigare haft en eller kanske två ägare. Innan jag kom hit till Aneby hade jag arbetat 8 år som pizzabagare i Forserum. Innan dess, när jag bodde i Libanon, så höll jag också på med mat, men då tillagade jag och sålde crêpes. Det händer att jag gör crêpes ännu, men då är det till barnen där hemma, och det brukar vara populärt, berättar Issa.

Telefonen ljuder och en beställning kommer in. De andra som arbetar på restaurangen sätter genast igång med beställningen, som jag uppfattade som ett par pizzor och en kebabtallrik.

Issa Chamoun, firar 25 år som ägare av pizzeria Torino.

Issa bor i Huskvarna med sin familj som består av fru och två barn.

– Vi bodde här i Aneby tidigare, men då min fru arbetar i Jönköping så tröttnade hon efter ett tag på att pendla. Nu är det jag som får pendla istället, men det går bra. Jag trivs bra i Aneby.

Lagom när telefonbeställningen hämtas upp kommer en tjej och en kille in och beställer mat som de ska ta med.

När jag ställer Issa frågan om det är vanligast med avhämtning eller att kunderna äter på restaurangen, så svarar han att det är avhämtning som är mest vanligt.

Vilka är de populäraste pizzorna?

– Hawaii och pizzor med kebab på är de populäraste, även klassiker som Capricciosa säljer bra. Pizzor med fläskfilé på märker vi blir mer och mer populära.

När du själv ska äta pizza, vilken väljer du då?

– Då blir det El gamberi, på den är det tomatsås, mozzarella, scampi, soltorkade tomater och vitlök.

Till Torino kommer det mycket stamkunder, men sista tiden har Issa märkt att det kommit en hel del nya kunder.

– Vi är glada för alla som hittar hit. För oss är varje kund lika viktig oavsett om det gäller en beställning till ett helt fotbollslag eller ett par som vill dela en pizza på två. Sedan pandemin har kunderna ökat, men tyvärr har priserna på varor gått upp väldigt mycket, en del 300%, så vår förtjänst har därmed minskat. Många har det ju tufft ekonomiskt nu, så det är inte läge att höja priserna för kunderna just nu. Men, det är klart, sticker elen och matvarorna iväg ännu mer i pris, kanske vi tvingas höja ändå.

Utöver pizza serverar Torino även sallader, hamburgare, falafel, kebab och à la carte. Restaurangen innehar även rättigheter att servera alkohol.

Restaurang & Pizzeria Torino är belägen i korsningen Köpmansgatan / Mejerigatan i Aneby.

Hur ska 25-års ägarskap firas?

– I slutet av november ska vi renovera och göra om här i restaurangen, så vi får fira när det är klart, säger Issa.

När vi pratat färdigt är det även dags för mig att mätta magen, efter en stunds fundering blir det nummer 47, La rosa, typ en lite nyttigare variant med både banan och ananas. – Med bearnaise på? Undrar Issa. Med van hand, näst inpå rekordtid fixar Issa snabbt till en pizza redo att skickas in i ugnen.

När jag slagit mig ner på en av sofforna och intager pizzan med god aptit, har klockan passerat 16, och in kommer flera personer så att en kö bildas fram till kassan. Issa och personalen får fullt upp, men tar sig tid att vinka adjö när jag mätt och belåten tackar och går.

AnebyNytt.se är glada för att Torino finns med och har en utökad plats i vårt företagarregister – som sakta men säkert växer fram. Torinos sida hos oss med bland annat länkar till Torino på webben finns här…


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait