Flera kusliga aktiviteter på biblioteket i Aneby under höstlovet

Text & foto: Tobias Marbenius

Under vecka 44 när höstlovet, eller läslovet som biblioteket i Aneby väljer att kalla det, äger rum, kommer det hända flera kusliga saker på biblioteket i Aneby, berättar barnbibliotekarie Sanna Godenäs.

Sanna är sedan augusti månad anställd som barnbibliotekarie på biblioteket i Aneby, men hon är sedan tidigare ett välbekant ansikte från biblioteket då hon tidigare arbetat där.

– De sista tre åren har jag arbetat på stadsbiblioteket i Nässjö, innan dess hade jag en tjänst här på biblioteket i 1,5 år, berättar Sanna, som tycker att det är roligt att vara tillbaka.

Sanna Godenäs, barnbibliotekarie på biblioteket i Aneby bjuder in till kusliga aktiviteter på läslovet.

Redan på måndag drar biblioteket igång med aktiviteter.

– Först ut är det ”Natt på bibblan”. Då får barnen ta med sig ett gosedjur hit till bibblan. Vi bäddar ner gosedjuren, sjunger vaggvisor och läser sagor innan vi säger godnatt.

Under natten kommer sedan gosedjuren hitta på busiga saker som Sanna kommer dokumentera med hjälp av kameran.

– Dagen därpå får man sedan hämta sitt gosedjur och se på bilderna vad för bus de hittat på, berättar Sanna och tipsar om att man kanske inte ska ta med sitt allra bästa gosedjur som man brukar hålla om därhemma när man ska somna. Vi gjorde en liknande grej på Nässjö bibliotek och det var väldigt uppskattat.

– På tisdagen har vi på förmiddagen ”Sagoglitter” där man får följa med in i sagans magiska värd. På eftermiddagen blir det boktipsfika med skräck-tema och det vänder sig till de lite äldre barnen mellan 9-12 år. Då fikar vi och berättar spökhistorier, creepypasta, och tipsar varandra om böcker med skräcktema.

– Under hela veckan finns det möjlighet till knep och knåp och så har vi en skrivtävling där man ska fortsätta på en kuslig inledning. Vi kommer ha barnboksförsäljning av dubbletter och böcker som vi gallrat ut och vi kommer även att ha en tipspromenad med skräck-tema.

– Jag gillar när det händer grejer. Biblioteket ska vara en kreativ plats, en plats där man kan falla in i fantasin. Nyligen var jag i skogen med en förskola och var ”Fröken Höst” där jag bland annat berättade sagor och hade skuggteater. Där barn finns vill vi också vara, förklarar Sanna.

Den 18 november blir det barnteater med 50-årsjubilaren Alfons Åberg.

Längre fram i höst kommer det på biblioteket bland annat att visas barnteater med figuren Alfons Åberg.
– Alfons Åberg fyller 50 år 2022, så det firar vi med barnteater. Det är sagofen Isadora som stannar till i Aneby under sin teaterturné. Till detta evenemang är det föranmälan, och ännu finns det några platser kvar, berättar Sanna.

Evenemangen ovan och fler därtill finns med i AnebyNytts evenemangskalender.

Aneby bibliotek är beläget på Köpmansgatan.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait