Föräldrar och personal på Parkskolan diskuterade mobbning och kränkande behandling

Text & foto: Tobias Marbenius.

Till tisdagskvällen hade personal och föräldrar till elever på Parkskolan i Aneby inbjudits till föräldracafé och föreläsning om mobbning och kränkande behandling.

Kvällens föreläsningshållare var Jönköpingsbon, pedagogen, värdegrundskonsulten och experten på antimobbningssamarbete, Håkan Wetterö. Håkan har bland annat ett förflutet som idrottslärare på Talavidskolan i Jönköping. Efter att han gick Olweusinstruktörsutbildningen 2008 kände han att det var dags att i större utsträckning arbeta mot mobbning.

Håkan Wetterö föreläste i ämnet mobbing och kränkande behandling.

Sedan 2015 arbetar han heltid på sitt företag UppBilda där han bland annat utbildar, föreläser, konsulterar och rådgiver arbetsplatser, skolor och föreningar om hur man kan arbeta mot mobbing och kränkande behandling. Sedan föreläsningarna minskade under pandemin arbetar han just nu mest med utredningar av kränkande särbehandling på arbetsplatser.

Inledningsvis hälsade rektor Anna Wijk välkommen till Håkan, föräldrar och lärare som kommit till föreläsningen.

När Håkan tog över citerade han ett ordspråk från Herregud & Co, ”Kommer du inte på något snällt att säga – så får du faktiskt tänka lite till”.
– Ska vi nöja oss så ikväll? så åker vi hem och så börjar vi göra så imorgon, för egentligen är det ju inte svårare än så, men ändå är det så svårt…” Nu är det ju så att eleverna börjar introduceras i sociala medier, och då är det ju samma sak där, kommer du inte skriva något snällt – så får du faktiskt tänka lite till.

Föreläsningen höll till i Parkskolans nyrenoverade matsal.

Håkan berättar vidare att kvällens ämne förekommer både bland yngre och äldre. Han nämner sin devis ”Med kunskap kan vi förändra” – I kväll ska jag göra mitt yttersta för att få in ännu mer kunskap hos er så vi framöver gör ännu mera rätt och allting blir mycket bättre.

Kvällen förlöper sedan med att Håkan under två timmar ger tips, fakta, väcker tankar och delar med sig av egna erfarenheter samt gav ämnen för diskussioner som gjordes i mindre grupper.

Håkan förstärkte på ett pedagogiskt sätt vikten av samspel genom att rita upp en samsyntstriangel.

Samtidigt som han ritar upp en samsyntstriangel lägger han stor vikt i att berätta att samspelet mellan pedagoger, elever och vårdnadshavare är viktigt för nå ett bra resultat, och nämner att det varit önskvärt att fler föräldrar denna kväll hade varit närvarande.

Innan applåderna tog vid tackades Håkan med tal och blomster från rektor Anna Wijk.

Kvällen avslutas med att rektor Anna Wijk, samtidigt som en blomsterbukett räcktes över, tackar Håkan för den klokhet och all kunskap som han under kvällen delat med sig av.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait