Anebybor besökte en icke sönderrenoverad katedral i Varnhem

Text & foto. Kjell Olof Bohlin.

Aneby pastorat bjuder regelbundet in till en subventionerad bussresa till en intressent plats med en unik kyrka. Under lördagen reste tjugotalet församlingsbor till Varnhem, beläget mellan Skövde och Skara.

Guiden Katarina berättar kyrkans spännande historia.

Den något försenade bussen tog passagerarna till Skövde golfrestaurang innan det var dags att åka över det stora platåberget Billingen till idylliska samhället Varnhem. Resenärerna fick veta att Varnhem drabbades av en stor brand våren 1979, då inte mindre än 21 hus blev lågornas rov. Gnistregnet från en gammal lada spred sig över ett stort område och hotade den unika kyrkan. Dessbättre klarade sig den storslagna klosterkyrkan, som Anebygruppen nu besökte.

Reseledare var prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg, som inledde besöket i kyrkan med en andakt.

Strax efter ingången finns Birger Jarls grav tillsammans med ett altare. En utgrävning 2002 med moderna metoder har bekräftat (DNA) att det är Stockholms grundare som är begravd i Varnhem.

Birger Jarls grav i Varnhems klosterkyrka.

Den rutinerade guiden Katarina berättade bland annat följande om Klosterkyrkan:

 • Klosterkyrkan i Varnhem uppfördes av cisterciensermunkar från Frankrike, med start 1150.
  Dessa vetenskapsinriktade munkar kom till Sverige 1140, utsända av sin grundare Bernhard av Clairvaux. Andra kloster som byggdes av dessa munkar uppfördes i Alvastra och Nydala.
 • Förmögna fru Sigrid i Varnhem skänkte den mark där klosterstaden Varnhem byggdes. Klosterstaden omgavs  av en kilometerlång mur. Kalksten fanns det gott om i Billingen och de skickliga ”lekbröderna” byggde både klosterkyrka och bostäder.
 • ”Prästmunkarna” hade fullt upp med sina andakter och böner. Psaltarpsalmerna i Bibeln sjöngs regelbundet och under ett år skulle man sjunga samtliga 150 psaltarpsalmer.
 • 1234 drabbades klosterkyrkan av en större brand. För återuppbyggnaden anlitades tyska munkar.
Birger Jarls huvud i sandsten, troligen Sveriges äldsta porträtt.
 • Birger Jarl som levde mellan 1210 – 1266, kom att betyda mycket för Klosterkyrkan. Han skänkte ekonomiska medel, instiftade fridslagarna och valde kyrkan som sin gravkyrka. En av hans söner var Magnus Ladulås, som bland grundade Jönköping. Birger Jarls huvud finns avbildat i sandsten på en av kyrkans pelare. Troligen är det Sveriges äldsta porträtt.
Ett av fyra minnesrum för medeltida svenska kungar.
 • I den bakre delen av kyrkan finns fyra minnesrum för medeltida kungar i den tidens Sverige.
  Gravhällarna är rikt dekorerade och i rummet finns information om kungens namn och regeringstid.
 • Den siste munken lämnade Varnhem 1533 på order av Gustav Vasa och klosterstadens förfall började.
 • När greven Magnus Gabriel de la Gardie kom till kyrkan på 1600-talet, startade en upprustning, som räddade kyrkan för framtiden. Bland annat uppfördes strävpelare runt hela kyrkan och taket lagades. De la Gardie har sitt begravningskor i ett hörn av kyrkan.
Guiden Katarina framför kyrkans sidovalv.
 • Under hundra år var Klosterkyrkan Sveriges största kyrka. ”Den är inte sönderrenoverad, som de flesta av våra domkyrkor”, enligt guiden.  Kyrkans stora kormatta vävd av Agda Österberg 1951, har namnet ”Livsvandringen” och beskriver livets olika händelser.
Agda Österbergs vävda kormatta ”Livsvandringen” 10,5 lång.
 • En kulle ovanför klosterkyrkan visade sig innehålla en tidigare gårdskyrka. Omfattande utgrävningar av ”Kata gård” har visat att här finns troligen Sveriges äldsta kristna rum. Guiden Gudrun fängslade besökarna med olika fakta. Utgrävningen mellan 2005 – 2008, uppenbarade ett murat rum, med Katas grav och tusenårigt altarbord. ”Här utstrålas helighet och frid” enligt guiden.
Ett ursprungligt altarbord från tidigt 1000-tal. Äldst i landet.
Guiden Gudrun inne i Katas hus.

Resan hem gick över en kulturväg med många historiska minnen. Undertecknad, Kjell Olof Bohlin, som bott i Skara, kunde berätta om Hornborgasjöns restaurering på 1980-talet, om Sveriges märkligaste gravfält Ekornavallen (som används under 4000 år) och Karlebyvägen med tretton Gånggrifter på ena sidan av vägen. (Gravarna är cirka 5.300 år gamla och användes som generationsgravar.)

Något försenade återvände tacksamma Anebybor med många nya intryck och upplevelser.

Klosterstaden Varnhem i tänkt ursprungligt skick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait