Kretsloppsgården i Aneby har drabbats av objudna gäster

I två nätter i rad har Kretsloppsgården i Aneby drabbats av inbrott. Natten till idag har någon eller några bland annat brutit sig in i en byggnad och plockat delar från ett fordon.

Återvinningscentralen på Kretsloppsgården i Aneby.

Under den senaste tiden har det i bland annat sociala medier skrivits en hel del om stölder i Aneby där mestadels lastpallar stulits från olika företag. Stölderna tycks tyvärr fortsätta, och nu har alltså även Kretsloppsgården drabbats.

Stefan Jakobsson har arbetat på kretsloppsgården i 24 år.

Stefan Jakobsson, som är ett välkänt ansikte på ”rampen” på återvinningscentralen, berättar att det är lite oklart vad som stulits, men att en del av det stulna har hittats lite undangömt i omgivningarna.

Runt anläggningen finns ett stängsel uppsatt som ska skydda Kretsloppsgården.

Jessica Barklid, som även hon arbetar på återvinningscentralen, berättar att en av deras skottkärror hittats intill stängslet på en avskild plats på området.

– Det händer, särskilt vid den här säsongen på året, att vi drabbas av ovälkomna gäster, berättar Stefan som arbetat på Kretsloppsgården i 24 år.

– Ibland när vi kommer hit, ser vi att någon varit och rivit runt i återvinningscontainerna, det kan ligga saker utspritt utanför. Det har även hänt att de tömt ut klädcontainers, berättar Jessica. – De tar inte med sig alla kläder, utan sorterar, antagligen letas det efter märkeskläder, inflikar Stefan.

Både Jessica och Stefan berättar att de ”brinner” för återvinning, men inte på det sättet att man tar sig friheten att komma till återvinningscentralen utanför deras öppettider.

Byggåterbruk, en nyhet på återvinningscentralen där det är helt okej att ta.

– Nu har vi precis iordningställt en plats här som vi kallar ”Byggåterbruk”, berättar Jessica. Givetvis är nästan allt material vi byggt upp det här med återvunnet, rejäla skruvar till hyllorna har vi fått köpa nytt, men förutom det är allt återbruk. Här kan man lämna byggmaterial som någon annan kan återbruka. Det finns bland annat en såg och tumstock så man kan mäta och såga till en bit som man saknar hemma, berättar hon vidare.

Jessica Barklid visar upp det nya ”Byggåterbruket”.

Ännu är det lite tomt på hyllorna, men snart tror de att det fylls på.

– Ibland har man kanske en liten bit list som saknas eller liten bit gips som fattas, istället för att köpa en hel list eller hel gipsskiva så kan man kanske återvinna gratis här, berättar Stefan.

”Byggåterbruket” är till för privatpersoner. Den som har behov av byggmaterial får kostnadsfritt ta med sig av det som andra lämnat.

– Det är inte meningen att någon ska roffa åt sig, man får inte ta mer än vad man behöver, tanken är ju att man inte ska plocka grejer här och bygga ett helt hus, säger Jessica.

Framöver kanske vi utökar återbruket med exempelvis stenplattor, avslutar Jessica.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait