Martyrgitarr och psalmodikum under trivselträff i Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Pingstkyrkan i Vireda anordnar ”Trivselträffar” tisdag eftermiddag en gång i månaden. Senaste tisdagen var det pastor Marianne Enell, som stod för en mångsidig medverkan.

Marianne Enell har nu pastorstjänst både i Adelövs Pingstkyrka och i Sunhult-Frinnaryds Frikyrkoförsamling. När pastor Leif Persson hälsat välkommen var det dags för den multimusikaliska pastorn att ta vid.

Till gitarr och munspel framförde hon flera läsarsånger från förr i tiden.

Kombinationen munspel – gitarr fungerade i flera olika rytmer. En del sånger hade inte hörts på länge, men ledde ändå till kraftfull allsång.

Inte mindre än fem olika munspel  presenterades och kom till användning under träffen.

Inte någon kunde gissa namnet på ett blåsinstrument i keramik. Det visade sig vara en ”Okarina” med ett antal fingerhål. Med mjuka bastoner spelades en känd melodi. Även en panflöjt, inköpt i Spanien, kom till användning när en psalmmelodi lockade till allsång.

Marianne Enell med ”Martyrgitarren”.

Det verkligt märkliga instrumentet som presenterades var en så kallad ”Martyrgitarr”. Den hade skapats för mer än 150 år sedan och använts av svenska missionärer i Kina vid skiftet mellan 1800-1900 talet. Ett våldsamt uppror riktade sig mot allt europeiskt inflytande och kallas i historien för ”Boxarupproret” och pågick under år 1899-1901. Flera svenska missionärer och deras barn mördades. Den gitarr som visades och spelades på under träffen har troligen använts av svenska missionärer fram till deras död. Marianne hade fått gitarren som gåva och spelade en klangfull melodi efter att ha läst en dikt med anknytning till gitarren. Beröringen blev stor bland besökarna.

Marianne presenterar stråklådan ”Psalmodikon”.

Som avslutning på sin medverkan spelade Marianne på ett ”Psalmodikon”. Detta stråkinstrument användes i kyrkorna innan en orgel fanns att tillgå. Trivselträffens besökare fick nu sjunga en psalm till detta unika instrument, som enbart kunde spela melodistämman.

Multiinstrumentalisten Enell spelar här på en en-strängad Psalmodikon.

Pingstkyrkan i Vireda inbjuder allmänheten till flera program och gudstjänster, som bör intressera många. Kommande söndag, den 18 september, medverkar ”Aneby Symphonic Band” med en konsert på kvällen klockan 18.00.

Nästa ”Trivselträff” äger rum tisdagen den 11 oktober med en riktig kändis som medverkande. Då kommer nämligen förre partiledaren och folktalaren Alf Svensson från Gränna. Han kommer att berätta om sitt liv som politiker och kanske också spela på sin saxofon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait