Fulltonig konsertupplevelse för femtio besökare i Bälaryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Vilken glädje att vi har en kantor som också är kompositör och pianist i mästarklass.” Efter programmet ”Musik i sommarkväll” i Bälaryds kyrka i lördags kväll, hördes många positiva omdömen bland besökarna. Kantor och kompositör Kristine Bratlie bjöd på ett varierat program tillsammans med prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg, som på nytt visade sig vara en skicklig tenorsolist.

Besökarna i Bälaryds kyrka fick uppleva en fulltonig konsert.

Redan de första tonerna i Wilhelm Peterson Bergers ”Sommarsång” lovade en musikalisk högtidsstund. Efter klockringning välkomnade prästen Fredrik besökarna och sjöng sedan själv Erik Tillings ”Göm mig i dina vingar” till pianoackompanjemang av kantor Bratlie, som också sjöng med i delar av sången.

Prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg framförde klara tenortoner.

Förre kyrkoherden i pastoratet, Peter Andreasson, bidrog med flera texter under konserten.

”Gud, samla mina tårar i din lägel”, som fått musik av Bratlie, hade fått en norsk översättning och framfördes med bravur på kantorns hemspråk. Efter solosången spelades ett pianoarrangemang, där kyrkans lilla elpiano lät som en konsertflygel.

Kristin Bratlies koncentration var påtaglig.

Peter Andreassons övriga texter under kvällen var ”Pojken med brödet och fiskarna” och psalmen ”Jag öppnar mig”. Den senare av dessa sjöngs unisont av församlingen. Innehållet i psalmen berättade om att ”i det lilla ryms det stora”.

Av de solosånger som prästen Fredrik sjöng, gjorde Kristina Bergvalls ”Får jag komma till Dig” ett särskilt starkt intryck. Det berättades att bakgrunden var en personlig sorgeprocess. Innerlighet och klarhet kännetecknade tolkningen.

Efter John Lundviks ”Änglavakt”, känd från melodifestivalen, var det dags för en magnifik avslutningen genom Michael Jacksons ”Heal the world”. Denna instrumentala tolkning fick tankarna att vandra till krigets grymhet i vår närhet. Bönen om helande kändes motiverad.

De båda medverkande Kristine Bratlie och Fredrik Bäckhjem Hellberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait