Hårdrocksbandet Empresses har vässat soundet och släpper idag sin debutplatta – en käftsmäll fylld av mystik!

Text & foto: Tobias Marbenius

Bandet Empresses med Anebybördiga Emma Asp-Rehn som sångerska och gitarristen Patrik Fritsö, som bor precis på andra sidan kommungränsen, lirar musik av det tyngre slaget. Nu idag, fredag den 12 augusti, släpper de tillsammans med bandet sitt debutalbum – en välproducerad platta som tåls att lyssna på om och om igen. Nästa fredag, 19 augusti, spelar de live på Almenäs Sommarfest i Nässjö.

Bandet med den sättning de har idag bildades 2019, men starten gick väl inte riktigt som planerat.
– Det har släpat efter lite på grund av en viss pandemi. Både Emma och Ulrika jobbar inom vården så därför blev starten aningen försenad, men nu är äntligen plattan klar och spelningarna har börjar rulla in, berättar Patrik Fritsö, en av gitarristerna som även skrivit de flesta av låtarna.

Patrik Fritsö vid sitt ”spökhus”.

Patrik bor en liten bit utanför kommungränsen i det så kallade ”Spökhuset” mellan Ekotopia och Flisby kyrka. Innan jag beger mig dit för lite snack varnar han mig för att det kan finnas spöken. Huset bär på en lång historia fylld med spökliga händelser, under lång tid har det stått öde. Jag trotsade varningen och vågade mig dit och när jag knackar på dörren, var det inte utan att jag tittade mig runt lite extra innan någon kom och öppnade. Även om det hade varit lite spännande så var det inget spöke som öppnade, utan en av bandets två gitarrister.

Patrik, eller Putte som han kallas, bjuder in mig och oundvikligt kommer vi in på spöken. Han blir lite förtegen när jag frågar om det fortfarande spökar, men berättar att det hänt och händer en del i huset. – Senast det var medium här sa jag till att de inte får rensa ut för mycket, för jag har aldrig skrivit så bra musik som nu, säger Patrik och skrattar till för att snabbt bli allvarlig igen. Empresses platta är fylld av mystik och jag förstår nu var det kommer ifrån.

Empresses på scen när de lirar inför publik. Foto: Mattias Samuelsson

När Empresses står på scenen har de krigsutrustningar som scenkläder och låtarna framförs varvat med sagoberättelser.

Debutplattan ”The Beginning” bjuder även den på en berättelse.
– Vi har spelat in den på BS-Recordings i Sävsjö med Bill Strachal som ljudtekniker samt mixat den tillsammans med mig som även producerat, berättar Patrik.

Patrik Fritsö, gitarrist och låtskrivare i Empresses.

Patrik har spelat gitarr sedan barnsben och när han fyllde tonåring bildade han sitt första band, efter det har han spelat i flera olika band. – En dag när jag sprang på Emma, blev det så småningom upptakten till Empresses.

Skivan släpps idag på alla digitala kanaler som Spotify, Amazon, Itunes. Planer finns att släppa den på CD under hösten.

Omslaget är skapat av Ellen Fälth.

AnebyNytt har fått äran att förhandslyssna på plattan och redan från första stund när ”The Beginning” börjar ljuda fångas man av mystiken när en barnaröst inledningsvis berättar början av storyn.

Plattan tar sitt ursprung långt tillbaka i tiden när kejsare och kejsarinnor regerade över land och rike. Precis som titeln ”The Beginning” antyder så är det här starten för en ung kvinna som är arvinge och som får växa upp med pressen av att hon en gång ska kunna axla rollen att bli landets nya kejsarinna.

När introt är över finns ingen återvändo, man dras med in via det mäktiga introt till ”On holy ground”. När mäktigheten lagt sig kommer tyngden som med stadig takt tar sig fram till refrängen vilket för tankarna till vemod och ångest. Sångerskan Emma och körtjejen Ulrika Karlstad gör tillsammans med musikerna en fantastisk insats.

I nästkommande spår, Flower of Battle”, lyfts olika fäktningsstilar fram som används i närstrid. I jämförelse med den tidigare låten känns den till en början rätt så platt – tills upptakten till refrängen som är en riktig höjdare, en klass för sig. Även om upptakten är det bästa på låten så sätter sig melodin fort och med sin något snällare framtoning kan den säkert lämpa sig bra för public service, men såklart även för kommersiella kanaler.

När låten ”Immortals”, som handlar om hjältar som förblir odödliga efter att ha offrat sig för att skydda land å rike, tar vid – är vi tillbaka i gedigen metalmästarklass igen. En melodiös start som leder fram till en riktigt bra refräng fylld med energi och inslag av growl. Emmas röst tillsammans med Adams growl bjuder på ett originellt sound. Låten släpptes med en video den 30 juli som ett försmak till den då kommande fullängdaren. På YouTube har den i skrivande stund redan spelats över 6000 gånger och mottagits väl bland lyssnarna.

Den femte låten ”Intoxication” har ett något originellt intro som leder fram till en fartfylld kaxig låt med krutstänk ända till sista ton, några sekunder till så kunde man förväntat sig en rejäl explosion.

I stort sett alla bra hårdrocksplattor ingår ingrediensen ballad, likaså på Empresses mästerverk. Balladen ”Wherever You Go” bjuder på kärlek och svek. Saknaden av att vara utan sin älskade som är ute i strid är olidlig, men när hon blickar ut över himlen känner hon hans närvaro. Återigen visar Emma, till tonerna av stråkar och vackert pianospel av Bill Strachal, att hon är skicklig på att hantera sin röst. Givetvis ingår ett distat och finstämt gitarrsolo. Vackert så det berör.

Den kaxiga låten ”Empress” handlar om hur hon känner den inre styrka av tilliten från folket som gör att hon nu orkar ta klivet fram. Välregisserat melodiöst gitarrspel med nyanseringar och slingor som gör låten till en intressant och riktigt bra låt.

”Vengeance” handlar bland annat om när arvingen blir sviken. Musikerna visar upp sin bästa sida och mannen bakom trummorna, Max Trägårdh, briljerar när han visar hur en baskagge ska hanteras.

Den tionde och sista låten blir ”Neverending” och den har hastighetsrekordet på plattan, och bra är den också. Här sliter grabbarna hårt på strängar och skinn. Basisten Adam Nordqvists avgrundsgrowl och Emmas kraftfulla stämma gör att det blir svårt att somna på kvällen. Den handlar ju dessutom om att mardrömmar aldrig tycks ta slut…

För att summera med några få ord – så är det en riktig höjdarplatta!

Empresses vars medlemmar kommer från Nässjö, Flisby, Eksjö, Sävsjö och Forserum består av,

  • Emma Asp-Rehn, sång.
  • Patrik Fritsö, gitarr och sång.
  • Adam Nordquist, bas & growl.
  • Sam Talebi, gitarr.
  • Ulrika Karlstad, körsång.
  • Max Trägårdh, trummor.
Patrik har ett rum i huset där han sysslar med musik.

Vad har ni på gång framöver?
– På fredag den 19 augusti lirar vi på Almenäs sommarfest i Nässjö, vilket ska bli riktigt kul. Vi går på efter Hot Wheelz klockan 20:15. Höstens gig ligger under planering. Sen börjar vi inspelningen till uppföljningen av albumet i september, berättar Patrik.

Skivan finns exempelvis här på Spotify – bara att trycka på play och sätta på repeat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait