Flera musikanter förgyllde vägkyrkan i Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Under fyra dagar i förra veckan inbjöd Vireda medeltida träkyrka till vägkyrka med varierande program. Efter en generös servering i sockenstugan var det dags för musikprogram i kyrkan.

Denna tradition är mångårig och bygger på ideella insatser av församlingsrådets medlemmar.

Kristine Bratlie framförde bland annat ”Spain” av Chick Corea.

Först ut i programmet fanns en pianokonsert med skickliga Kristine Bratlie. Bland de stycken som framfördes mjukt och kraftfullt fanns följande, ”Öppna landskap” av Ulf Lundell, ”Spain” av Chick Corea, ”Silvermoon” av Kristine Bratlie, ”Sommarsång” av Wilhelm Peterson-Berger och ”Gabriel´s oboe” av Ennio Morricone.

Karin Sanells betraktelse handlade om ”Glädjen över Guds letande.

Det välkända och omtyckta ”Cittragänget” under Ulf Lundbergs ledning bjöd på läsarsånger och visor i ett eget arrangemang. Till cittrornas musik lades toner från ukulele och gitarr. Tre herrar bidrog med kraftfulla sånginslag. Något som lyfte sången från Cittragänget till ny nivå.

”Cittragänget” under ledning av Ulf Lundberg.

Tillsammans med Ulf Lundbergs fyndiga kommentarer framfördes bland annat dessa sånger, ”Det stod en blomma” av Teofil Engström, ”Små nära ting”, ”En sång om kärlek”, ”Räck mig din hand”, Den vita duvan” (små gärningar återkommer till duvslaget) och Pälle Nävers tidlösa ”Aftonpsalm”.

I betraktelsen fastställdes att ”livet är en gåva, inte en rättighet”.

Den tredje vägkyrkodagen bjöd på sång och musik av Kristin Lillieström och Marcus Nilsson.

Kristin Lillieström och Marcus Nilsson bjöd på sång och musik.

Flera av dessa sånger var komponerade och skrivna av paret. Deras visor hade en mjuk framtoning och beskrev vardagliga händelser. Bland välkända och okända sånger fanns dessa: ”Ge mig ord”, ”Blott en dag”, ”Jag vill ge dig o Herre min lovsång” och ”Summertime.”

I betraktelsen anknöt diakon Christine Antonsson till begynnelsebokstäverna i ordet SOMMAR.

Vägkyrkan avslutades i söndags med ett ovanligt och mycket välbesökt program. De medverkande var Viredabördiga Karin Wier samt en härlig barnkör, som bestod av tretton sånglada barn med anknytning till bygden.

Några av bygdens barn tog ton i en barnkör.

Barnkören framförde inledningsvis en tänkbar text, ”Om världen skulle gå under i morgon, skulle jag idag plantera mitt äppelträd” (Citat från Martin Luther).

Sångerskan Karin Wier.

Karin Wier sjöng solo i flera sånger och började med Beatleslåten ”Let it Be”, och fortsatte sedan med Mats Paulssons ”Visa vid vindens ängar.” Karin nämnde att hennes tema för kvällen var ”Hopp om en bättre värld”. Vi fick lyssna till en ömsint visa om relationen mellan Fredrik Åkare och Cecilia Lind.

En ny bekantskap för de festa av lyssnarna var Tomas Stenströms ”Elvis, Einstein och jag”.

Med skicklig känslighet tolkades Stings låt ”Fields of Gold.”

Prästen Karin Sanell betonade att ”Hopp är handling och framtidstro” i sin betraktelse.

I avslutning var det på nytt dags för barnkören att sjunga Lalehs visa ”Det kommer att bli bra” – kanske har den aldrig har framförts med större lekfullhet. Med hjälp av muntutan ”kazoo” i munnen hos samtliga barn, blev tolkningen en sällsam upplevelse för lyssnarna.

Avslutningen gick hem hos publiken, ”Beatleslåten ”All you need is  love” blev en värdig avslutning på årets Vägkyrka i Vireda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait