Konstnärlig och berörande när Askeryds kyrkokör med musikanter höll kvällskonsert i Askeryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

”Det är nästan osannolikt att man kan få vara med om en sådan konsert i en landsbygdskyrka”. Någon av de många besökarna på kvällskonserten i Askeryd i lördags kväll, uttryckte sin beundran. Det var naturligtvis helt fullsatt i den vackra medeltidskyrkan denna lagom varma sommarkväll när Maria och Ulrik Lundström, Kristine Bratlie och Askeryds kyrkokör svarade för gedigen medverkan.

Det blev en magisk start på konserten, när Maria Lundström på flöjt inledde med ”Brudmarsch från Surendalen” i Norge. Körmedlemmarna kom intågande efter henne med trallande toner.

Maria Lundström på flöjt inledde med ”Brudmarsch från Surendalen”.
Ulrik Lundström och Kristine Bratlie i en tempostark gospelsång

När ”Hör Herre vår lovsång” , skriven av förre sportjournalisten Tomas Simson, uppfyllde hela kyrkorummet, gick en rysning av välbehag genom lyssnarna.

Bland många olika inslag i den breda repertoaren, kan nämnas följande:

 • Roland Utbults ”Jag seglar” bjöd på tät samklang och flera skickliga solo- och duettinsatser.
 • ”What a wonderful world” fick en instrumental gestaltning på gitarr och flöjt av Maria och Ulrik Lundström. Toner av tacksamhet och beröring nådde fram till de många besökarna.
 • Py Bäckmans ”Störst av allt är kärleken” och ”Den blomstertid nu kommer” med annorlunda melodi fick en träffsäker tolkning av kören och instrumentalisterna.
 • ABBA:s Benny Andersson och poeten Ylva Eggehorn har tillsammans skapat ”Kärlekens tid.” Körens inövade samklang och tolkning blev en av kvällens höjdpunkter!
 • Nässjöparet Peter Sandwall och Lars Mörlid hade skrivit sången ”Vi skall ses igen.” Körledaren berättade att den sången följt och fångat henne genom åren. ”Den vill jag framföra med min nya kör i Askeryd.” Vilket framförande det blev med svängig gospelmusik, där Lundströms gitarr och Bratlies pianomusik höjde tempot.
 • Kristine Bratlies egen komposition ”Melody in spring” presenterades med stor skicklighet som en instrumental trio på piano, flöjt och cello.
 • Norges store tonsättare Edvard Grieg fick plats i programmet genom ”Heliga Guds Moder”.
Askeryds kyrka var fullsatt.
 • När möjligheten kom att sjunga med i ”Gabriellas sång”, var det många som av full kraft sjöng med i orden ”Jag vill känna att jag lever / veta att jag räcker till.”
 • Till varje människas unika värde anknöt kyrkoherden Ulf Svensson i sin betraktelse. ”Kom alltid ihåg att du räcker till och är inbjuden till festen i Guds rike.”
 • Den avslutande sången ”Aftonpsalm” av Pälle Näver med kör och instrumentalister, blev en ny höjdpunkt på en fulltonig konsertupplevelse i sommarkvällen.
Kantor och körledare blev rikligt belönad efter konserten.
I kyrkan finns kanske landets vackraste orgel – en Wisteniusorgel.

1 Kommentar on “Konstnärlig och berörande när Askeryds kyrkokör med musikanter höll kvällskonsert i Askeryds kyrka

 1. Tusen tack Kjell Olof, så underbart skrivit! Tack för att du lyfter fram kulturen!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait