Saxofonkvartetten Sax au Four, först ut i ”Musik i sommarkväll”

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

På söndagskvällen startade för säsongen en uppskattad tradition upp i Aneby kommun. Då var det nämligen dags för ”Musik i sommarkväll” att ha den första konserten under sommarmånaderna.

De program i serien som sedan följer är följande inslag:

  • Helen Boije & Claes Ljungdahl i Marbäck 16 juni
  • Askeryds kyrkokör tillsammans med Ulrik & Maria Lundström under ledning av kantor Kristine Bratlie i Askeryd 2 juli
  • Karin Wier med familj i Vireda 3 juli
  • Rebell Gitarr-kvartett i Lommaryd 9 juli
  • Albert & Frida gitarrduo i Bredestad 16 juli
  • Nordin & Fransson i Askeryd 7 augusti
  • Fredrik Bäckhjem Hellberg & Kristine Bratlie i Bälaryd 20 augusti
  • Petra Nilsson & Louisa Danielsson i Haurida 28 augusti.

Vid den inledande konserten i Frinnaryds kyrka bjöds det på saxofonmusik gånger fyra. Det var kvartetten ”Sax au Four” som bjöd på klassisk musik, folkmusik, franska toner och musikallåtar.

Gruppen bestod av Lina Ahlsén, Veronica Svärd Nilsson, Johan Norberg samt musikläraren i Aneby Daniel Hedström. De fyra olika saxofoner som användes under kvällen var Sopransaxofon, Altsaxofon, Tenorsaxofon och Barytonsaxofon.

Daniel Hedström, musiklärare i Aneby, var en av musikerna i Sax au Four.

Konserten inleddes efter klockringning med  ”Fanfare for four” skriven av kantor, konsertpianisten och kompositören Kristine Bratlie, Askeryd. Ett lokalt stycke med kraftfull rytmik och ordentligt gung.

Nästa stycke blev en hyllning till bortgångne jazzpianisten Bengt Hallberg. Två av satserna i hans saxofonkvartett framfördes i lätt disharmoniska klanger. ”Hans kompositioner är lekfulla” enligt Daniel Hedström.

Efter det franska stycket ”Andante” av Pierre Lantier, som spelades med mjuk klangfärg, var det dags för det stycke som av många upplevdes som kvällens höjdpunkt, ”Intåg i sommarhagen” av Wilhelm Peterson Berger. Den musiken stämde väl med naturens härlighet utanför kyrkans rum.

– I sin korta betraktelse anknöt prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg till Trefaldighetsdagens tema.

”Vi glömmer ofta bort den tredje personen i treenigheten. Anden vill hjälpa oss att inte tappa modet”. I betraktelsen fanns en berättelse av Sören Kirkegaard, som utmynnade i slutsatsen att ”bli den bästa sidan av sig själv.”

Mot slutet av konserten framfördes melodifestivallåten från 1963 ”En gång i Stockholm” och Matthew Peterssons ”Dance Party Playlist.”

Saxofonkvartetten Sax au Four.

Avslutningen blev magnifik. Två låtar ur Bernsteins musikal ”West side story” skapade en upprymd stämning bland de många besökarna. Den kraftiga applåden varade länge!

Årets premiär av Musik i sommarkväll blev välbesökt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait