Kristine Bratlie – Askerydsbo, konsertpianist, kantor och kompositör

Text & Foto: Tobias Marbenius

Konsertpianisten Kristine Bratlie tog för ett par år sedan med sig sin sambo och flygel och flyttade från Norge till Sverige, närmare bestämt till Askeryd som är beläget i Aneby kommuns östra delar. Nu bor de tillsammans med sina djur, en katt och en hund, i det gamla ålderdomshemmet mitt i byn.

Jag kör in med min bil på gårdsplanen framför huset, genom fönstret ser jag Kristine sittande spelandes vid flygeln. När jag öppnar bildörren var tanken att få höra musiken ut genom fönstret – men istället öppnas ytterdörren och Kristine hälsar ”Velkommen” på norska. Kristine pratar vidare och rösten i min hjärna tar över och meddelar mig gång på gång att jag inte kan norska… Men efter koncentration, ett djupt andetag och några ”va” så gick det faktiskt rätt så enkelt att höra vad Kristine berättade.

– Jag pratar svenska med norsk accent, det låter säkert norska men de som säger att jag pratar norska skulle bara veta hur många ord jag bytt ut till svenska, skrattar Kristine.

Kristine Bratlie utanför deras hem i Askeryd.

Egentligen var det hennes sambo Thomas som tog med Kristine till Sverige. Thomas fick nämligen ett jobb i Aneby på Sealed Air, företaget på norra industriområdet som arbetar med förpackningsmaterial.

– Jag var frilans just då så jag var inte låst till Norge eller platsen vi bodde på, berättar Kristine.

Familjens katt Redbull.

Kristine ville gärna bo på landet, så de började att se sig om efter hus på landet runt Aneby – Vi ville ha ett stort hus dit vi kan bjuda in mycket folk, berättar Kristine.

Tidigare har Kristine drivit en musikskola – Som mest var vi 16 lärare och 200 elever, säger Kristine och berättar vidare att undervisningen skedde i deras hem i Norge. – Hela huset var musik, överallt i huset bedrevs undervisning, även i köket, berättar Kristine och tillägger att huset de hade då är mindre än det de har nu.

Tanken är att huset som Krisitne och Thomas nu bor i också ska användas till mer än att bara bo i.
– Hur, vet vi inte ännu, men vem vet, det kanske blir huskonsert med en kopp kaffe eller något annat spännande, säger Kristine och funderar en stund.

Huset byggdes för att vara ålderdomshem runt 1915 men har sedan 60, 70-talet varit i privat ägo. 2019 kom det ut till försäljning och då slog Kristine och Thomas till.

– Straxt efter att vi flyttade hit i november 2019 kom ju pandemin, så allt blev lagt lite på is.
Nu har det som väl är börjat återgå till det mer normala, bland annat har jag haft konsert i Visby domkyrka. På Gotland har jag även undervisat och föreläst på UMG, Unga Musiker Gotland. Nästa vecka ska jag ge ett par konserter i Norge, berättar Kristine.

I februari får Anebyborna och andra som vill njuta till Kristine Bratlies toner chansen att lyssna till henne i Aneby konserthus. Mer information om det evenemanget kommer i evenemangskalendern här på AnebyNytt.se.

.

– Jag fick veta att Aneby pastorat sökte en kyrkomusiker, jag sökte och fick tjänsten. För att ha tid med mina egna projekt arbetar jag 40% och delar tjänsten med en annan kantor. Jag är jätteglad för tjänsten, det har exempelvis gjort att jag lärt känna Aneby och kommit in i samhället fortare än annars.

Kristine har förutom att spela på Gudstjänster och andra samlingar i kyrkan fått till uppgift att vara körledare i Askeryds kyrka, både för barn och vuxna.

.

Kristine Bratlie sätter sig vid flygeln som står placerad intill ett fönster i ena änden av det stora rummet. Fingrarna rör sig över tangenterna som hon aldrig gjort annat, hon är en riktig virtuose, en mästare på att få tonerna att ljuda vackert ur flygeln. För att få en känsla av rörlighet i bilderna ställer jag in en längre slutartid och håller kameran stilla för att knäppa några bilder, plötsligt hoppar jag och kameran till när stycket hon framför plötsligt och hastigt förvandlas från lugnt och fridfullt till starkt och dramatiskt.

Kristine är tydligen känd för att ”ge” mycket i musiken, hon är duktig på att berätta och förmedla känslor genom tonerna, och det verkar ju stämma rätt så bra.

Stycket som precis framfördes var en sonata av den stora mästaren Ludvig van Beethoven.

Kristine lär sig de musikstycken hon ska framföra utantill och anpassar styckena till dagens instrument och sin egen känsla – Jag vill att musiken ska vara lätt att ta till sig, att man ska lyssna med hjärtat.

Under uppväxten spelade Kristines storasyster piano, och det var storasystern som lärde Kristine vid 9-års ålder grunderna till att börja spela. Kristine började i samma veva även att ta pianolektioner för lärare.

Pianospelandet fortsatte under uppväxten och studier i pianospel och pedagogik fortsatte 4 år på Musikhögskolan i Norge samt 3 års pianospel på Mozarteum i Salzburg, Österrike.

Efter studierna har hon frilansat som konsertpianist och kompositör men även undervisat på bland annat Norges Musikhögskola. 2002 grundade hon den privata musikskolan Brawo i Lillestrøm och drev den fram till 2015 då MUNO, Musikundervisningen Norge, tog över ägandeskapet.

– Jag gillar variationen av att både få lära, komponera och spela, allt hänger ju ihop, berättar Kristine och tittar ut över det färggranna landskapet utanför fönstret.

.

2007 släppte Kristine sin första skiva, och har sedan dess släppt flera skivor. Genre på skivorna varierar från klassiska och meditativa instrumentala pianostycken till mer modern musik med komp och sång, Kristine är även sångerska.

– Kompositionsstilen är i grunden klassisk med ett ben i nutid, kanske ordet ska vara populärklassiskt, säger Kristine som berättar vidare att hon påverkats av både gospel och klassiskt som hon spelade i början av sin karriär.

I Sverige, Aneby och Askeryd trivs hon bra och planerar att stanna här många år framöver.
– Känslan av att vara på semester har ändrats till att jag bor här, berättar Kristine.

Hur är det med familjen, är även de musikaliska?

– Bratlie är en musikalisk släkt, flera håller på med musik. Min syster är även hon konsertpianist. Thomas håller inte på med musik, men tycker om musik och kommer med råd och enkelt tänk när jag tänker för mycket. Sonen och dottern, som bor kvar i Norge, arbetar inte med musik, men de är väldigt musikaliska. De är ju uppvuxna med en musikskola där hemma så de är inbankade med musik, skrattar Kristine. Jag och min dotter uppträdde förra året på ”Musik i sommarkväll” här i Askeryds kyrka, hon sjöng och jag spelade piano, berättar Kristine och pekar mot kyrkan som syns från huset.

Tequila, familjens hund som är en korsning av Cocker Spaniel och Jack Russell.

Kristine bjuder ytterligare på ett fantastiskt vackert och välspelat musikstycke, och det tillsammans med lite hundgos med Tequila, som familjens hund heter, skulle blivit ett vackert avslut på besöket i Askeryd hos en av Sveriges främsta pianister…

…Men innan jag lämnar var jag ju såklart tvungen att testa flygeln, syna Kristine liksom – det kan ju hända att flygeln kanske spelade av sig själv eller var otroligt lättspelad. Inspirerad av det jag nyss hört satte jag mig på pianopallen och svävade ut över tangenterna, började kanske något simpelt att improvisera i tonarten c för att på något märkligt och otippat sätt avancera till tonarten D tills jag rätt så fort insåg att det var bäst att packa ner anteckningsbok och kamera för att åka hem. Det var väl kanske inte så att Kristine Bratlie direkt höjde på ögonbrynen men hon utryckte något i stil med att det var intressant att se att man kan spela på olika sätt…


Kristine Bratlie finns med på AnebyNytt.se spellista på Spotify. Länk dit och även till videoklipp finns på hennes artistsida här på AnebyNytt.se, för att komma dit trycker du här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait