Somrig kammarmusik i Fredtorgskyrkan den sista majdagen

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Kan man fira den sista majdagen på ett bättre sätt än att njuta av somrig musik?
Den möjligheten erbjöd Aneby kulturskola den 31 maj i Fredstorgskyrkan. Anhöriga och intresserad allmänhet kunde tillsammans uppleva en riktig höjdarafton, där folkmusik blandades med poplåtar och klassiska stycken i ett utsökt samspel.

Gott om besökare i Fredstorgskyrkan.

För enkelhetens skull presenteras både elever och lärare enbart med sitt förnamn i artikeln.

Kammarmusikkonsertens medverkande var äldre elever och deras lärare välkomnade en välfylld kyrksal till en högtidsstund.

  • Konserten har formen av en konstmusikalisk tradition.
  • Kammarmusik framfördes ursprungligen i hemmen och mindre lokaler.
  • Just nu har vi lärare mycket att göra vid terminsavslutningen. Offentliga konserter är det trevligaste.
  • Vi kommer att samla in medel till Ukrainas lidande folk genom Radiohjälpen. Kulturskolan i Aneby har redan samlat in mer än 20.000 kr. I kväll fyller vi på den summan ordentligt,

Konserten inleddes med en låt från Shetlandsöarna. Det var Tyra och Nellie som svarade för utsökt fiolmusik. Därefter fortsatte de fyra eleverna Agnes, Lina, Selma & Olivia med poplåten ”Hold me Closer” på sina fioler. Läraren Sara spelade piano och såg till så att kvartetten höll takten.

Tyra och Nellie var första paret ut.

Kvällens första inslag med klassisk musik framfördes av trumpetarna Hjalmar och Erik med läraren Bosse på trombon. Stycket var välkända ”Svansjön” skrivit av Tchaikovsky. Samma besättning fortsatte sedan med ”Country Garden”.

Kvällens klassiska inslag fortsatte med ”Menuett” av Johann Sebastian Bach. Alicia imponerade på sin fiol.

För en av kvällens höjdpunkter svarade Tish genom att på sin fiol framföra ”King of the Fairies.” För vägledande gitarrmusik svarade läraren Ulrik.

Det var premiär för Arvid & Isak när de med säkert fingerspel på gitarr presenterade låten ”Lovesong”. Låten är skriven av gitarrläraren Ulrik.

Imponerande insatser gjordes av Leo på gitarr (Lágrima) och Fredrik på samma instrument (Blue Cotton). Dessa båda visade att kulturskolan i Aneby kan få fram skickliga musiker!

Fredrik spelade ”Blue Cotton” på gitarr.

Följande unga musiker bör också uppmärksammas i denna artikel:
Kristina på fiol (Scarborough Fair), Albin på klarinett (Sommarnatt), Hannes på fiol (Rysk fantasi med tillägget: Vi kallar den Ukrainsk fantasi eftersom tonsättaren kom därifrån), Amanda och Ville på Cello (Menuett av Ludwig van Beethoven, det blev cellotrio tillsammans med läraren Ulrik), Valdemar, David, Fredrik & Leo på gitarr framförde ”Solsken” och ”The girl from Ipanema”.

Cellotrio med Amanda, Ville och Ulrik.

Sistaårseleven Anton Ellbrant spelade ”Sir Duke” på saxofon och belönades därefter med ett stipendium för sin utveckling inom musiken. Diplomet överlämnades av läraren Daniel och kulturchefen Gunilla.

Daniel, Anton och Gunilla vid stipendieutdelningen.

I måndags hade även Aneby Kulturskola konsert i Sommarkyrkan i Stalpet och på den konserten tilldelades ytterligare en elev ett stipendium. Det var eleven Elsa Tegenfeldt som fick motta Kulturskolans musikstipendiat. Elsa har spelat piano i Kulturskolan och kommer till hösten börja att studera på Estetetiska programmet på Per Brahegymnasiet. På konserten framförde hon ”Utan dina andetag”.

Pianolärare Barbro Ferm tillsammans med eleven Elsa Tegenfeldt som fick ta emot kulturskolans musikstipendiat. Foto: Hanna Tegenfeldt

– Eleverna får stipendiet för att de har varit hos oss och utvecklats och deltagit samt att de lämnar Kulturskolan nu. Stipendiet delas ut samarbete med Aneby Kristna Råd, och det görs varje år, berättar pianolärare Barbro Ferm.

När tisdagens konsert i Fredtorgskyrkan var över, tackade Kulturchefen Gunilla Crona både medverkande och åhörare med orden ”vilken tur vi har som kan vara här.”

Medverkande elever och lärare avtackas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait