Försommartiden inbjuder till njutning

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

KRÖNIKA. Den tid när månaderna maj och juni möts brukar vi kalla försommar. Kanske är det då som året är som allra ljuvligast för betraktaren. Lövträdens grönskala är imponerande. Varje art har sin egen gröna nyans.

För en tid sedan reste vi genom byn Släthult i Vireda socken. Kanske är de knotiga körsbärsträdens blomning i denna by mer omfattande än på andra ställen i omgivningen. I vår egen trädgård är äppelträdens blomning betagande. Med utsikt mot Vireda medeltida träkyrka, kan man bli stående länge under äppelträdens blommor.

Äppelblom.

På våra vandringar har vi plockat buketter av gullvivor och liljekonvalj. En fröjd för ögon och luktsinne när det är dags för en kaffepaus vid köksbordet. Bland övriga ängsblommor i hemmet finns midsommarblomster, mandelblom och ängsbollar.

Gullviva.
Liljekonvalj.

– Kom får ni se, sa grannen i prästgården. I vår utegrill har talgoxarna samlat mossa under gallret. I denna mossa har de lagt ett antal ägg i väntan på kläckning.
Tyvärr verkar det som om den ruvande honan angripits av en sparvhök. Fjädrarna under grillen är det tragiska beviset.

Fågelbo i utegrillen.

Svalorna gör sin rundtur kring vår bostad och vid fågelbordet finns domherrar, stenknäck, hackspett och gulsparv. De förbereder var och en den nya generationens ankomst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait