Anebys brandmän hjälper kollegor i krigsdrabbade Ukraina

Text & foto: Tobias Marbenius

Varje månad lägger brandmännen på Räddningstjänsten i Aneby en slant till den lokala brandmannaklubben. Tanken är att pengarna sedan ska gå till aktiviteter som exempelvis sommarfest och julfest dit brandmännens familjer inbjudes. Under åren som pandemin har pågått har dock aktiviteterna och utgifterna uteblivit och spargrisen riskerade därmed att spricka.

När klirret i kassan ökat onödigt mycket kom några av brandmännen på att de kunde skänka en slant till kollegorna i det krigsdrabbade Ukraina. När de andra brandmännen blev tillfrågade om idén blev svaret från alla ett självklart ja.
– Alternativet hade varit att bland brandmännen dela upp pengarna som en slags återbäring, men det här blir ju mycket bättre, säger brandmannen Joakim Eklund under tiden kollegorna som står intill nickar instämmande.

Gåvobeviset från Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan.

Brandmannen Tommy Franzén är kassör i Anebys brandmannaklubb och han berättar att varje månad avsätter brandmännen 120kr till klubben. Vi brukar använda pengarna till aktiviteter så som julfest och sommarfest dit vi bjuder in våra familjer, men nu när aktiviteterna stannade av under pandemin har pengarna vuxit lite för mycket, så då valde vi att genom ”Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan” vara med och ge ett bidrag på 10500 kr till våra kollegor i Ukraina.

Pär Ljungberg, Marcus Lernedal, Tommy Franzén och Joacim Eklund, några av Anebys brandmännen som hjälper kollegorna i Ukraina.

”Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan” är bildad med syftet att med insamlade medel kunna bistå andra kollegor inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Utöver blåljuspersonalen som bidrar med pengar finns även företag och privatpersoner.

– Flera ambulanser och lastbilar fyllda med sjukvårdsutrustning är av frivillig blåljuspersonal redan levererade till Ukraina och om några dagar levereras en insatsbil utrustad med brytverktyg, larmställ och saneringsutrustning, berättar Markus Lernedal, som är ordförande i Anebys brandmannaklubb.

Nu står Ukraina i fokus för insamlingsstiftelsen, men annars hjälper stiftelsen till och gör en insats vid exempelvis livskriser där blåljuspersonal är inblandade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait