Bälaryds föreläsningsförening bjuder på intressanta föreläsare under hösten

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Bälaryds föreläsningsförening startade 1960 och har genomfört en lång rad spännande och folkbildande föreläsningar. Tyvärr betydde pandemin att flera av de planerade programmen fick inställas. Under vårterminen 2022 kunde endast två föreläsningar erbjudas allmänheten. Nu är vi dock gladare, styrelsen för föreläsningsföreningen var samlad  tisdagen den 19 april och fastställde då fyra olika föreläsningar under kommande termin.

  • Första föreläsningen för höstterminen blir den 16 september med ett något annorlunda ämne. Mikael Bergkvist från Helsingborg skall berätta om hur biogas tillverkas. Hans ämne är ”Från matavfall till biogas och växtnäring.”

Med tanke på att biogasen blir allt mer efterfrågad, bör detta ämne intressera många.

  • Nästa föreläsning den 30 september kommer att handla om Anebys flyktingmottagande från 1945 och framåt. Sofie Thuresson och Annie Sverker kommer att lyfta fram det intressanta ämnet ”Farmor Alinas ankomst från koncentrationsläger till Aneby 1945.” Även Sofies dotter Tyra medverkar med fiolmusik. Till föreläsningen hör en utställning som speglar flera perioder av Anebys flyktingmottagande.
  • Den 14 oktober medverkar Gransnäs föreståndare Tobias Enell med ett program. Han kommer att tala över ämnet ”Fyra år i Bryssel – Erfarenhet från Svenska kyrkan i utlandet.”

Eftersom Tobias är en god sångare och musiker, finns förhoppningen att han skall använda även den gåvan på kvällens föreläsning.

  • Gästmedverkande på terminens sista föreläsning den 11 november är psykiatriker David Grönte. Han arbetar idag med beroenden av olika slag. Hans tilldelade ämne är ”Hur hamnar man i ett beroende. Hur kommer man ur ett beroende?”

Nästan alla har troligen en relation till någon som har problem med beroende.

Intresserade uppmanas att redan nu anteckna dessa datum och program i almanackan.

Önskemål om kommande föreläsningar för våren 2023 framfördes av styrelsens ledamöter:
Bland dessa önskemål nämndes Annika Pihl-Friberg och Kicki Hagström (Biståndsresa till Kenya), Mats Thorin (Om ugglor och andra fåglar), Ulf Svensson (Vägen till uppgiften som kyrkoherde) och Alexander Kudinov (Mitt liv som toppdiplomat).

Bälaryds föreläsningsförening har sitt årsmöte måndagen den 23 maj.

Styrelsen för Bälaryds föreläsningsförening samlad till planering av kommande föreläsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait