Bälaryds idrottsklubb på gång att starta upp parasport

Text & foto: Tobias Marbenius

I veckan fick Träffpunkten, ett onsdagscafé i kommunens regi med ett varierat program för personer med funktionsnedsättning i gymnasieålder och uppåt, besök av Göran Källkvist från Bälaryds Idrottsklubb. Göran var där för att informera och höra sig för om intresse fanns för att starta upp parasport.

Träffpunkten brukar vanligtvis hålla till i Gula Villan, men denna kväll höll de till i Baggens lokaler. Förutom Görans besök så var tipspromenad kvällens aktivitet.

Göran Källkvist, initiativtagare till att starta upp paraidrott.

– Tanken på att köra igång paraidrott kom i höstas. Jag har själv kommit i kontakt med funktionsnedsättning på nära håll, och det var nog därför tanken kom. Det är viktigt att alla får möjlighet att röra på sig, och självklart då utifrån sina egen förmåga. Vi vill kunna ge den möjligheten, berättar Göran Källkvist och lägger till att det även är lika viktigt, om inte mer, med det sociala – att bara får träffas.

När Göran informerat Träffpunktens besökare om sina tankar, fick besökarna i uppgift att ge förslag på olika idrotter som de skulle vilja prova på. Det diskuterades flitigt runt borden.

Gustav Karlsson och Leila Elvin ser fram emot att idrotta.

Gustav Karlsson och Leila Elvin tycker att det är roligt med idrott och tycker att det skulle vara roligt om det drog igång något sådant. Gustav Karlsson har utövat idrott under många år, men då har han åkt till Nässjö.
– Tidigare har vi hållit till i Mariasalen och växlat mellan olika idrotter, exempelvis innebandy och hinderbanor, men senaste tiden har det bara varit bowling, berättar Gustav Karlsson och föreslår boule.

Leila Elvin berättar att hon och Gustav den 20 maj ska åka till Göteborg och deltaga Göteborgsvarvet special, det har blivit lite av en tradition för paret. – Det är roligt att springa, säger Leila.

Erik Sabel skulle gärna prova på boxning.

Erik Sabel har även han tidigare hållit på med idrott, då med fotboll. Men sedan en tid tillbaka har han lagt fotbollskorna på hyllan – men kan absolut tänka sig att ta ner dem igen. Erik föreslår fotboll och så vill han gärna testa på boxning.

Georgina Brenkman och Johan Gustafsson testar gärna på utegym,

Georgina Brenkman och Johan Gustafsson är även de intresserade av att vara med, de föreslår att man kan testa på utegym.

Basket var ett av förslagen som kom från Leif Nilsson.

Leif Nilsson har arbetat i stallet på Aneby gård i många år, men berättar att han efter semestern ska sluta där och påbörja ett nytt jobb. Leif har flera förslag på idrotter som han vill testa på, exempelvis bowling, basket och innebandy.

Göran Källkvist som sitter med i styrelsen i Bälaryds IK berättar att det är roligt om man kan utveckla föreningen. I början när klubben startade för 91 år sedan höll klubben på varpa. Förra året skulle klubben fira sin 90-årsdag, men pandemin satte stopp för festligheterna men festen planeras för att bli av i år istället.

Det här var lite av startskottet för det här projektet, framöver ska vi bjuda in till en träff dit alla som är intresserade får komma. Vi planerar för att varva inne och utomhusaktiviteter och utgå från det som finns inom kommunen, orientering, pingis, boule, gymmet, fotboll med mera, berättar Göran.

För att lyckas med det här behöver jag några fler som kan engagera sig i detta.

– Vill man vara med på parasporten som går under arbetsnamnet ”idrott för alla” behöver man bli medlem i Bälaryds idrottsklubb. Men givetvis får man komma och prova på innan man bestämmer sig om man vill vara med fortsättningsvis, avslutar Göran.

Evelina Lägervik, Irene Andersson och Jenny Berg var också sugna att börja med parasport.

3 Kommentarer on “Bälaryds idrottsklubb på gång att starta upp parasport

  1. Det finns många sporter som funktionshindrade vill prova på som är populära det är innebandy,bordtennis,fotboll,basket,bowling,volleyboll,boxning, varpa,friidrott,orientering,bandy,ishockey, samt badminton, padel och boccia,med flera.

  2. Skulle man inte hos Bälaryds IK kunna ansöka om bidrag för att bygga en komplett idrottshall i Bälaryd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait