Årets företagare i Aneby 2022 korade

Text & foto: Tobias Marbenius

Under festliga former delades på torsdagskvällen priser ut för Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Aneby. Festligheterna ägde rum på Wiredaholm Golf & Konferens.

Wiredaholm Golf & Konferens i Vireda.

– Varje år delas traditionsenligt priser för Årets Företagare i Aneby ut. Bakom priset står organisationen Företagarna, men Aneby Näringsliv är behjälpliga med att plocka fram tänkbara kandidater. De som tar hem priset har sedan chans att kamma hem en seger i regionfinalen, vinner man där går man vidare till Sverigefinalen, berättar Tomas Axelsson, ordförande i Aneby näringsliv, och drar sig till minnes att Anebyföretaget Lekplatskonsulten tidigare gått hela vägen till riksfinal.

Innan prisutdelningen hade Aneby Näringslivs sin årsstämma. På stämman klubbades bland annat att sittande ordförande, Tomas Axelsson, får stanna kvar på sin post ett år till. Information gavs om den kommande företagsmässan som kommer att äga rum på Lövsta industriområde 23 och 24 september, hitintills är det nästan 50 företag anmälda.

Tomas Axelsson, ordförande i Aneby Näringsliv och Ola Gustafsson, näringslivsansvarig och stämmans protokollförare.

Efter stämman var det dags för en kulinarisk måltid.
Paul Binkmann på Wiredaholm informerade om kvällens meny som inledningsvis bestod av en vårtapas, en tallrik med flera små gastronomiska skapelser. Efter det intogs en paj på kallrökt lax, toppad med smörstekt grön sparris. Flera av ingredienserna var lokalproducerade.

En vårtapas à la Wiredaholm.
Paj på kallrökt lax, toppad med smörstekt grön sparris.
Marco Fjordmark hade fått i uppgift att kåsera om sitt företag Möbelmästarna Fjormarks.

Marco Fjordmark, sedan 2015, ägare av Möbelmästarna Fjordmarks hade fått till uppgift att kåsera om sitt företag. Marco berättade att företaget som har gått i generationer startade upp i Aneby 1939. Efter att fastigheten eldhärjades på 60-talet, gjordes en större renovering. Innan Marco tog över affären drevs den av sin farmor och sin far, Anders Fjormark. Anders var särskilt inbjuden till kvällens festligheter, men då som åhörare. Under åren har företaget utvecklats, idag är de fem anställda och det satsas på bland annat näthandel.

Anders Fjormark, far till Marco, och tidigare ägare av Fjordmarks.
Anders Fjormark hade tagit med sig ett par fotografier, ett av dem var från när Fjordmarks fastighet eldhärjades på 60-talet.
Marco Fjormark driver nu som fjärde generation företaget Fjormarks.

Efter att desserten som bestod av vaniljcheescake med rabarber samt rulltårta med hallon och lemon curd var det dags för kvällens stora händelse, prisutdelningen.

Vaniljcheescake med rabarber samt rulltårta med hallon och lemon curd.

Först ut presenterades Årets Företagare, priset gick till Albin Eklund på Klockaregårdens Fönsterhantverk & Snickeri AB, priset delades ut av David Hansen, representant för Företagarna.

Albin Eklund på Klockaregårdens Fönsterhantverk & Snickeri AB tar emot en blomsterbukett från Beata Allen, representant för Aneby kommun.
Beata Allen, Albin Eklund och David Hansen.

Motiveringen:
”En ung företagare som har anammat ett traditionellt hantverk och vidareutvecklat familjeföretaget till att bli en av landets främsta inom sitt skrå. Företaget är specialister på renovering av gamla kyrkfönster, där fönstren plockas ner glasbit för glasbit, vilket i vissa fall kan vara flera tusen bitar, som sedan rengörs, för att därefter sättas ihop i en ny blyinfattning. Hantverket ligger helt i tiden med hållbarhet där man bevarar gamla traditioner och byggnadskonst för framtida generationer. Månghundraåriga kyrkobyggnader får en ny lyster tack vare företagets insatser. Utöver detta tillverkar företaget specialinredningar till både privatpersoner och företag. Albin har övertagit rodret för företaget efter ett lyckat generationsskifte och driver nu framgångsrikt familjeföretaget vidare.”

David Hansen, representant för Företagarna lämnar till Erik Lax över diplomet, som var en tillfällig variant, då leveransen av det inramade blivit försenat.

Priset Årets Unga Företagare gick till Erik Lax, ägare av Bröderna Lax AB.

Motiveringen:
”Byggmästare som efter genomfört generationsskifte framgångsrikt driver vidare ett anrikt familjeföretag, där man nu sysselsätter cirka 15 personer. I sann entreprenörsanda har han sett möjlighet att utveckla företaget. Han har snabbt skaffat sig ett gott renommé för sitt lugna, konstruktiva och trygga sätt att ta sig an olika byggnationer. Det kan vara allt från ny kyrkobyggnad till traditionella villor och orderboken är välfylld. Under senaste året har också ett dotterbolag bildats inom svets- och smide. Parallellt med det byggs en ny lager- och kontorsbyggnad för egna företaget.”

Beata Allen, Erik Lax och David Hansen.

Beata Allen, kommunstyrelsens ordförande och representant för Aneby kommun gratulerade de både pristagarna med blomster.

Stort Grattis Albin och Erik önskar AnebyNytt.se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait