Representanter för föreningslivet i Aneby samlades på onsdagskvällen

Text & foto: Tobias Marbenius

Två gånger per år bjuder Aneby kommun in kommunens föreningar till träff. Representanter från nästan 50-talet föreningar fanns på plats i Furulidsskolans matsal på onsdagskvällen.

Ola Gustafsson, näringslivs- och fritidsansvarig i kommunen inledde kvällen med att hälsa alla välkomna, och ett speciellt välkomnade fick kvällens två gäster, Anna Sundin och Richard Fransson från Jönköpings läns folkrörelsearkiv.

Ola Gustafsson, näringslivs- och fritidsansvarig.
Representanter från nästan ett 50-tal föreningar hade kommit till träffen.

Innan Anna och Richard fick ordet var planerna att informera om att det skett en del omorganisation inom kommunen, men då var det tänkt att skolchefen Rosemarie Segersson skulle närvara, Ola påtalade hennes utevaro men med talets gåva framkom informationen ändå. Fritidsverksamheten som tidigare legat under det allmänna utskottet när det gäller de politiska besluten har flyttat och ligger nu istället under barn och utbildningsutskottet. Ola förutspår att förändningen inte kommer märkas ute hos föreningarna, men tycker ändå att det är bra att känna till.

– Ordförande för barn och utbildningsutskottet är Irene Oskarsson och chefstjänsteman är skolchefen Rosemarie Segersson, berättar Ola och ännu en gång bekymrar han sig över att Segersson inte dykt upp. – Jag vet att hon skulle vara på ett möte innan och kunde kanske bli något sen. Jag får presentera henne när hon kommer, berättar Ola innan han går vidare i programmet.

På plats däremot fanns kulturchefen Gunilla Crona. Innan Ola lämnar över micken berättar han att han nu kommer att lämna över föreningsfrågorna till Gunilla. När Crona greppar micken berättar hon att hon nu varit kulturchef i 1,5 år, att hon tycker att det varit roligt på många sätt men samtidigt tråkigt när det inte funnits möjlighet att ses – men gläds åt att nu kunna ses. Med Aneby uppskattar hon särskilt att kommunen är mindre och att beslutsvägarna är kortare än i Jönköpings kommun där hon tidigare arbetat.

Gunilla Crona, Anebys kulturchef.

Nästa person för Ola att presentera är Christoffer Gustafsson som efterträder Beatrice Stensson roll som fritidsledare. Christoffer berättar bland annat att han har ett stort intresse för motorsport, främst enduro. Nu ser fram emot att få börja arbeta som fritidsledare, hans första arbetsdag är på fredag. Till en början kommer han att mjukstarta med att arbeta torsdagar och fredagar, resten av veckans vardagar är han pappaledig.

Aneby kommuns nya fritidsledare, Christoffer Gustafsson.

Från Jönköpings läns folkrörelsearkiv informerade Anna Sundin och Richard Fransson om vikten av att arkivera föreningens dokument. För en mindre summa kan föreningarna arkivera sina foton, filmer och andra handlingar hos folkrörelsearkivet – där de på ett säkert sätt och under bästa förhållanden arkiverar materialet.

Anna Sundin från Jönköpings läns folkrörelsearkiv.

Folkrörelsearkivet bildades 1972 och är en ideell förening som finansieras genom Region Jönköpings län, länets kommuner samt medlemsavgifter.

I arkivet finns bland annat drygt 5500 ordnade arkiv, cirka 400 000 fotografier, över en miljon negativ, cirka 400 fanor och standar, ungefär 3500 stycken affischer och en stor mängd pressklipp.

Richard Fransson från Jönköpings läns folkrörelsearkiv.

Anna och Richard hade plockat ut Anebyrelaterat material från arkivet som de visade som ett bildspel, utöver det körde de även ett guiz där föreningsfolket fick vara med och gissa på bland annat plats och årtal.

Innan det var dags att inta kaffe gläds Ola åt att få hälsa den inledningsvis saknade kvinnan Rosemarie Segersson välkommen. Rosemarie berättar att hon suttit i ett rum lite längre bort på skolan och samtalat med några andra, under tiden har hon haft koll på klockan som satt på väggen. När klockan visade 17:45 var det dags att ta sig till föreningsträffen som startade kl 18 – det var bara det att klockan inte var omställd till sommartid…
Rosie ber så mycket om ursäkt över det inträffade och presenterar sedan sig själv.

Rosemarie Segersson, skolchef i Aneby kommun.

Efter att det serverats kaffe, fralla och kaka avslutades kvällen med frågestund med folkrörelsearkivet samt en kort genomgång om Norra Vedbo bygdepeng, där möjligheter finns för föreningar att söka utvecklingspengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait