Kulturskolan i Aneby ger konserter till förmån för Ukraina

Text & foto: Tobias Marbenius

För några veckor sedan kom flera olika elever och frågade om inte vi på Kulturskolan i Aneby kunde anordna en konsert och då samla in pengar till de drabbade i Ukraina, berättar fiollärare Sara Eckerbom.

– Det var självklart att vi lärare skulle hänga på. Från en tanke till en hel Ukraina-vecka på bara ett par veckor, säger Sara Eckerbom.

Nästa vecka med start på måndagen den 4 april kommer tre konserter att hållas. Konserterna är indelade i olika instrument och åldrar på de medverkande.
På måndagen hålls det konsert i Konserthuset och då är det lite äldre elever som medverkar med trummor, elgitarr, elbas, sång och dans. På tisdagen den 5 april blir det konsert i Fredstorgskyrkan och då är det unga blås-, stråk- och gitarrelever som uppträder. Torsdagens den 7 april ges det en konsert i Konsthallen på Kulturskolan, då är det unga fiol-, piano- och sångelever som står i rampljuset.

När AnebyNytt.se besökte Kulturskolan på onsdagseftermiddagen fanns flera av kulturskolans elever på plats, alla var taggade för att samla in pengar till förmån för Ukraina.

På bilden ovan ser vi i bakre raden från vänster, Emmy Turesson, 10 år, och spelar cello. Jacob Von Malmborg, 9 år, gitarr och fiol, Oliver Bodin, 10 år, kontrabas och fiol.
Främre raden från vänster har vi syskonskaran Ahlberg. Alva, 8 år, piano, Linn, 10 år, piano och Lova, 8 år, spelar fiol.

Oliver Bodin är en av initiativtagarna till konserterna.
– Jag frågade först lärarna på skolan om vi kunde ordna något, då gav de förslaget att jag kunde höra med lärarna på Kulturskolan – och sen har det gått fort, berättar Oliver.

Oliver har redan hunnit med att träffa några av de Ukrainska flyktingar som kommit till Sverige.
– Jag hoppas vi får in mycket pengar så att främst de som är skadade ska få den hjälp de behöver. Jag tror att insamlingen kommer ge några tusen, men hoppas på mycket mer, berättar Oliver och visar upp ett fioletui där konsertbesökarna kan lägga i pengar om de inte väljer att swisha.

– På tisdagens konsert i Fredstorgskyrkan ska jag spela kontrabas, det gör jag tillsammans med de som spelar gitarr, berättar Oliver och svara ja på frågan om han är lite nervös inför spelningen.

Olle Viktorin är en av Ulrik Lundströms gitarrelever som också ska vara med på tisdagens konsert. Olle har spelat akustisk gitarr i knappt två år och favoritlåten att spela är Kiss-låten Heaven’s on Fire.

Detta blir Olles andra uppträdande med gitarren.
– Jag är rätt så nervös med det känns väldigt viktigt att göra detta för Ukraina, berättar Olle.

Kulturskolan samlar med hjälp av Radiohjälpen in pengar.
– Fiollärare Sara Eckerbom visar på datorn att man i realtid kan följa insamlingen, än så länge är det bara noll kronor men vi tror och hoppas på mycket mer, berättar Sara och hälsar alla välkomna.

Mer information om konserterna finns i AnebyNytts evenemangskalender.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait