Ingmar Skogar gästade Bälaryds bygdegård och visade magiska bilder från regnskogen

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Så var det på nytt dags för en föreläsning i Bälaryds bygdegård. Efter nästan två års uppehåll på grund av pandemin, kunde föreläsningsföreningen fredagen den 18 mars välkomna till ett folkbildande program.

Denna kväll hade den 60-åriga Bälaryds föreläsningsförening bjudit in föreningens mest flitigast anlitade föreläsare, Ingmar Skogar från Ängelholm. Han har vid mer än tio tillfällen visat olika bildprogram i Bälaryds bygdegård. Bland hans olika program som visats kan exempelvis nämnas:

  • Mongoliet: Landet med den blå himlen.
  • Galapagos : De förtrollande öarna.
  • Nya Zeeland : Sveriges motpol.
  • Indien : Djungelbokens värld.

Ämnet för programmet i Bälaryd denna gång var ”Regnskogen i Sydamerika – Jordens lunga”.

Ingmar Skogar är pedagogen som tidigt sadlade om till naturfotograf och föreläsare.

Trettiofemtalet besökare fångades av ett bildprogram, som blev en konstutställning där former och färger fångade uppmärksamheten under en timmes tid.

Skogar berättar att han tagit cirka 30.000 bilder för att sedan skapa detta program.

Ett urval av de bilder som fotograf Ingmar Skogar visade i Bälaryds bygdegård (avfotograferade från bildspelet)

Vad fick besökarna möta på den stora bildskärmen i bygdegården?

Bildprogrammet började med en sengångare hängande upp och ner på en gren.

Skogar informerade besökarna om att det finns tre olika sorters regnskog i Sydamerika : Tropisk regnskog, Subtropisk regnskog och Molnregnskog. Bilderna som visades hörde hemma i dessa olika regnskogar.

Bland de 1.500 fågelarter som finns i regnskogen fick vi se: Amazonasskarv, gulsvarta vävarfåglar, patrullerande gamar av olika sorter, den lilla kolibrins färgprakt (det finns över 300 arter), dvärgkungsfiskare på jakt efter föda, ormhalsfågel med byte i näbben, snöhägerns kritvita skönhet, ibisfåglar och den mycket ovanliga rosenskedstorken.

Bland de exotiska insekter och djur som visades kan nämnas, boaormar i olika storlekar och färger, fladdermöss i något större storlek än vi känner till, skimrande fjärilsarter, nattaktiva vrålapor, skygga dvärgsilkesapor, bladskärarmyror med stora käftar, pilgiftsgrodor med gift som snabbt dödar, rödögd lövgroda, magiskt vackra trollsländor och vitnosad näsbjörn.

Även regnskogens växtliv blev föremål för Skogars kameralins. Vi fick möta röda bananer med vitt fruktkött, den basala rotfrukten jams, shampoblomma och orkidéer i mängd.

Folklivet i Amazonas skildrades med hjälp av bilder och kommentarer. Längs floderna färdas man i smala båtar, byggda av stockar. De små husen i starka färger är ofta uppbyggda på träpelare, oftast placerade vid strandkanten. Det råder obligatorisk skolgång. Undervisningen sker genom ambulerande lärare.

En mycket nöjd lyssnarskara ställde efter programmet många olika frågor och kvällen avslutades med att Madeleine Magnfält, representant för föreningen, avtackade Ingmar Skogar, vilket kan ses på den inledande bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait