Förre ryske toppdiplomaten Alexander Kudinov gästade Aneby Rotaryklubb

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Måndagen den 14 mars gästades Aneby Rotaryklubb av en annorlunda person med ett spännande förflutet. Den förre ryske toppdiplomaten Alexander Kudinov anlände till mötet på Restaurang Byn tillsammans med Erikshjälpens förre chef Roland Nelsson. Båda är nu bosatta i Vetlanda kommun.

Alexander Kudinov är född i Moskva 1947 och växte upp i ett ateistiskt hem i kommunistisk anda.

Hans intresse för språk och studier ledde honom efter rekommendationer till Institutet för internationella relationer i Moskva, där han studerade i fem år. Där kom han att lära sig att tala flytande svenska. Alexander började sin yrkesbana som metallarbetare i Moskva men efter sina studier, som kompletterades med specialutbildning inom diplomatisk akademi, fick han olika tjänster inom UD i Sovjetunionen och Ryssland.

Den förre ryske toppdiplomaten Alexander Kudinov tillsammans med Erikshjälpens förre chef Roland Nelsson.

Roland Nelssons uppgift under besöket hos Aneby Rotaryklubb var att ställa frågor till Kudinov och komplettera hans föreläsning med olika faktauppgifter. Nelsson hade gett honom tre olika rubriker, som skulle avhandlas på cirka 30 minuter:

  • Från metallarbetare i Moskva till toppdiplomat i London.
  • Från ateism till Jesustro.
  • Som boende i Bäckseda missionshus ingår uppgiften att ta upp kollekt. Varför gör du det ?

Från en innehållsrik föreläsning kommer här ett försök till sammanfattning.

– 1972 fick Kudinov ett flertal diplomatiska tjänster i Moskva, Stockholm och London. Han var bland annat vicekonsul inom politiska departementet i Moskva och senare generalkonsul i Stockholm under drygt fem år. Under den tiden inträffade en stor jordbävning i Armenien 1988. Då vädjade Kudinov om hjälp med sjukvårdsutrustning och kom i kontakt med Roland Nelsson på Erikshjälpen, som lovade omfattande hjälpinsats.

Kudinov hade många kontakter med Michail Gorbatjov, Sovjetunionens president från 1985 fram till dess att Sovjetunionen upplöses 26 december 1991. Kudinov var med när Gorbatjov tilldelades Nobels Fredspris 1990. Han har även träffat och varit tolk åt Palestinas förde detta president Yassir Arafat under fredskonferensen i Madrid.

1992 fick Kudinov tjänst som toppdiplomat I London.
– Flera gånger har jag träffat drottning Elizabeth i London. En klok och familjekär kvinna alltid försedd med hatt och handväska, berättade Kudinov.

Hur kan det komma sig att du gick vägen från ateism till Jesustro? undrade Roland Nelsson.

– Sjutton år gammal fick jag veta att jag i hemlighet blivit döpt i en ortodox kyrka. När jag träffade metropoliten i Göteborg, som tolk och rådgivare, fick jag ett erbjudande om att få en rysk bibel.

När jag började läsa i den öppnade sig en ny värld. Tron gav mig en ny dimension, ett nytt liv.

Genom Roland Nelssons försorg hittade jag en lämplig bostad i Bäckseda missionshus. Där ber jag min morgonbön och tar upp kollekt vid gudstjänster. – Hur kan det komma sig, undrar Nelsson.

Svaret kommer snabbt: – Man måste utvecklas.

Efter föreläsningen fick Rotaryanerna möjlighet att ställa frågor om Kudinovs ovanliga liv, frågorna var många.

– Vad är du mest stolt över av allt som du gjort?

– Jag har varit med om att få återförena tolv ryska familjer, där en av parterna var avhoppare.

Finns någon speciell händelse?

– Jag träffade hockeylegenden Sven Tumba på Operakällaren i Stockholm och lovade hjälpa honom att anlägga en golfbana utanför Moskva. Den blev klar ett år efter vårt samtal.

Kudinovs synpunkter på det nuvarande kriget i Ukraina, kommer inte att återges här. Detta med tanke på att Alexander har nära anhöriga i Ryssland.

INFORMATION OM ROTARY

  • Rotary är en internationell organisation som består av yrkesverksamma män och kvinnor. Rörelsen har cirka 1,2 miljoner medlemmar i mer än 32 000 klubbar i 200 länder.
  • Aneby Rotaryklubb har cirka 30 medlemmar och president för klubben är Åke Marbenius.
  • Rotarys medlemmar är hjärtat i verksamheten, det är människor som delar sin passion för samhällstjänst och vänskap. Medlemmarna har stora möjligheter att göra gott tillsammans, förbättra våra samhällen och göra livet bättre för människor runt om i världen.
  • Varje vecka har Anebys Rotaryklubb träffar för sina medlemmar och bjuder då exempelvis in föredragshållare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait