Polisen visar upp sin nya high tech-bil!

Text & foto: Tobias Marbenius

I onsdags bjöd polisen i Jönköping in till en pressträff där deras nya superbil visades upp.

Pressträffen hölls på brandstationen i Jönköping och lagom till porten gick upp till den nya polisbilen gick även portarna upp till några av räddningstjänstens fordon som fick bege sig ut på ett larm, ett brandlarm på Torpa som senare visade sig handla om en torrkokning på en spis.

Innanför porten möter Jonas Karlsson upp, Jonas är tillförordnad gruppchef hos polisen i Jönköping och har hunnit med att testa den nya bilen, en Volvo XC60 B5 mildhybrid. Fordonet tankas med diesel och har 235 hästkrafter under huven.

Jonas berättar att detta är den första polisbilen av den nya varianten som Jönköpings län har fått, men fler är på gång.
– Det är inte så att vi kommer att utöka bilparken, utan när en ny bil anländer – försvinner en annan, förklarar Jonas.

Jonas Karlsson tillförordnad gruppchef hos polisen i Jönköping

Under de närmsta åtta åren kommer samtliga polisbilar i hela landet att bytas ut till de nya high tech-bilarna. Modellerna på de nya bilarna är Volvo V90 och Volvo XC60 och totalt är det i Sverige 2200 nya fordon som ska levereras.

– I den första leveransen är det 196 bilar, och åtta av dem hamnar hos oss i Jönköpings län, berättar Jonas.
Polisregion öst, som Jönköpings län ingår i, får de närmaste veckorna 26 fordon.

När man tittar närmare på den nytvättade polisbilen ser man att det sitter kameror monterade innanför fönsterrutorna.
I bilen finns det fem utåtriktade kameror monterade. Det finns även en kamera som är riktad inåt i fordonet och den kameran har även förmåga att ta upp ljud.

Jonas berättar att syftet med kamerorna inte bara är till för att fånga trafikbrott, utan att det även kan användas vid annan brottsbekämpning. Vi har bara hårdvaran ännu, så vi har inte haft möjlighet att testa kamerorna ännu, med det ska snart tas i drift, avslöjar Jonas.

Förutom kamerorna har bilen bättre prestanda, den är inredd med nya interiördelar och så är den utrustad med radar som mäter hastigheten på andra fordon. I teknikpaketet som de nya bilarna utrustats med finns även teknik som gör det möjligt att avläsa bilars registreringsnummer.

Det var flera medier på plats.

– Vissa av våra bilar har haft nummerplåtsavläsning tidigare, men det nya är att alla bilar får det framöver. Ett mål med den tekniska utrustningen är att sänka hastigheten på vägarna.

All teknisk utrustning är inte i drift ännu, men ska under 2022 succesivt tas i drift.

De nya bilarna levereras både målade och omålade. Utöver Volvobilarna kommer det även att levereras Volkswagen Touareg samt bussar av modellen Volkswagen Caravelle.

Snittpriset för polisen nya high tech-bil är 750 000 kronor och i avtalen ingår service. Den totala kostnaden är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år.

Lagom till att pressträffen var över, kom räddningstjänsten tillbaka från sitt uppdrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait