Kulturreservatet Åsens by inbjöd till skogsdag med hästkrafter

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Lördagen den 19 februari inbjöds det till skogsdag med hästtransport av timmer på Åsens by i Haurida.

Besökarna imponerades av samspelet mellan häst och kusk.

Arrangörer för evenemanget var Åsens By, Höglandets Ardenner, Jönköpings Läns Kusksällskap och Föreningen Nordsvenska Hästen. Antalet ekipage denna strålande vinterlördag var åtta arbetsvilliga hästar med släde.

Besöksantalet var enligt Anneli Persson, verksamhetschefen på Åsens by, det högsta under de tio år arrangemanget pågått. Dessutom var flera besökare på ingående.

Även verksamhetsutvecklaren Sanna Halonen var belåten när hon kom bärande på en korg med kaffekannor. Korgen skulle transporteras till serveringsplatsen vid Åsens timmerstugor. Där kunde man ta del av rotfruktssoppa i mugg, grillad och kokt korv med bröd, fralla med ost samt kaffe med diverse bakverk.

Sanna Halonen, verksamhetsutvecklare på Åsens by, gladde sig åt de rekordmånga besökarna.

Lagom till denna skogsdag hade det fallit cirka en decimeter snö. Tillsammans med strålande solsken skapade nyfallen snö goda förutsättningar för en folkfest. Det blev också bra glid för hästarnas slädar, när timmerstockarna skulle forslas ut till vägen.

Andreas Damberg hade kommit till skogsdagen med sin ardennerhäst ”Rabalder”. Det sjuåriga kraftpaketet gjorde flera vändor till olika delar av Åsens skogsmark. Han kunde berätta att det fortfarande finns efterfrågan på hästar inom skogsbruket. Alla vill inte släppa in de jättelika skogsmaskinerna till sin skog. I ett naturreservat är efterfrågan särskilt stor, berättar Andreas.

Ardennerhästen Rabalder får en stunds vila innan nästa arbetspass

Besökarna kom både i barnvagn och med käpp som stöd. Familjefesten fullkomnades av glada skratt och goda samtal.

Åsens By har verksamhet året om. Den gamla prästgården har förvandlats till ett efterfrågat vandrarhem och på den rymliga logen anordnas bröllopsfester från mars till långt in på hösten.

”Teklas hus” har ofta öppet för bakning eller sagoberättande. Nästan alla helger finns möjlighet att åka häst med vagn eller släde genom reservatet.

Den före detta prästgården är nu ett vandrarhem.

År 2000 blev Åsens by i Haurida socken och Aneby kommun Sveriges första kulturreservat.

Skälet till denna utmärkelse var den unika bebyggelsemiljön och den säregna naturen med inhägnade åkerlappar i kuperat landskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait