Försvarsmakten önskade God Jul med tre Herculesplan

Vid 14-tiden på tisdagen var stunden kommen för Eksjöborna att få ta del av Skaraborgs flygflottilj F7 årliga julformationsflygning.

Det skulle egentligen ha varit fyra stycken transportflygplan av modellen TP 84 Hercules som skulle utforma formationen av en julgranskula, men av någon anledning blev det inte som planerat, istället för fyra blev det nu tre stycken Herculesplan som fick sprida budskapet om att det nalkas mot jul.

Att försvarsmakten visar upp sig med en flygande julformation är en tradition sedan flera år tillbaka. Antingen i formationen som en julgran eller en julgranskula.

Försvarsmakten i Sverige äger sex stycken exemplar av transportflygplanet TP 84 Hercules, och har gjort så sedan 60-talet. Flygplanen används förutom i Sverige även flitigt vid internationella insatser. TP 84 lastar nästan 20 ton eller 91 passagerare.

De svenska Herculesplanen är stationerade på Skaraborgs flygflottilj, F 7 som är beläget i Såtenäs mellan Lidköping och Trollhättan.

Efter att flygplanen idag gett sig iväg från Såtenäs vid 11:50-tiden färdades sedan julgranskulan genom södra Sverige över städer som exempelvis Göteborg, Halmstad, Malmö och Ystad för att sedan vända om mot norr igen där Växjö, Vetlanda och Eksjö besöktes. Efter Eksjö gick färden vidare till Jönköping och Borås för att sedan avslutas vid Grästorp som ligger i närheten av Såtenäs.

”Julflygningarna är mycket bra träning för vår personal att planera och genomföra formationsflygning under en längre tid”, meddelar Skaraborgs flygflottilj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait