Länsväg 132 stängs av vid Anebys västra infart

Länsväg 132 mellan Anebys västra infart och infarten till Skärsjö kommer att bli avstängd för trafik den 17 till 20 december.

För några dagar sedan sattes det upp informationsskyltar vid länsväg 132, vägen som går mellan Aneby och Huskvarna. På de röda skyltarna går det att läsa att vägen är avstängd mellan den 17/12 till 20/12. En av skyltarna är placerade vid den västra infarten till Aneby och den andra vid avtagsvägen mot Skärsjö, väg 961.

Projektledare på trafikverket, Magnus Holm berättar för AnebyNytt.se att anledningen till avstängningen är att det ska byggas en faunapassage under länsväg 132, precis öster om korsningen till väg 961.

– Faunapassagen ska göra så att medelstora däggdjur, främst uttrar ska kunna passera vägen utan att bli påkörda. Vi kommer att gräva ner en trumma under vägbanan som är cirka 50-60 cm i diameter som uttern och andra djur kan använda sig av när de ska passera vägen.

Definitionen av medelstora däggdjur är däggdjur som är mindre än rådjur.

– Om inte väderleken ställer till det, så är tanken att det här projektet ska göras nu. Den här faunapassagen ingår i ett treårigt projekt där jag tror att det var 58 åtgärder som ska göras i södra Sverige. Att det blir just nu beror på att det är planerat att göras under detta året, och att vi har kommit efter lite i projektet, berättar Magnus Holm, projektledare hos Trafikverket.

Under fredagen den 17 december stängs vägen av och måndagen den 20 december är planerad för att vägen ska återställas och asfalteras.


Hur kommer trafiken påverkas under tiden installationen av faunapassagen pågår?

– Jag har inte kartan framför mig just nu, berättar Magnus, som under vårt telefonsamtal sitter i bilen, men vägen kommer att ledas om via Solberga och Sund. Väg 961 kommer att hållas öppen för trafik.

Cykel och gångbanan kommer antagligen också påverkas av bygget av faunapassagen.

Enligt Miljöbalken ska värdefulla naturmiljöer skyddas och vårdas och den biologiska mångfalden ska bevaras. Målet är att det svenska beståndet av utter ska vara minst 5 000 individer, skriver Trafikverket.

Uppdatering: Här är Trafikverkets karta över vägomledning.

2 Kommentarer on “Länsväg 132 stängs av vid Anebys västra infart

  1. När man ändå ska göra en undergång borde man passa på och göra den större så människor framförallt barn också kan ta sig säkert förbi vägen!
    Vi är flera barnfamiljer på andra sidan som inte vågar låta våra barn gå över 132:an som är vältrafikerad och många kör väldigt fort. Så istället får man köra onödigt många gånger med bilen fram och tillbaka till aktiviteter och kompisar.

  2. Jag håller Alexandra för DETTA måste ju vara det mest missanpassade projekt någonsin what-so-ever. Man (staten/kommun) kan låta en femåring ”försvinna” från ett HVB som sedan dör pga att enkla regler inte efterlevs. Man ser inte till att de familjer med barn som bor på andra sidan får en säker övergång för sina barn och de som bor där. Man prioriterar en övergång för djur, viktigt så klart men barnen och människors säkerhet måste gå före i alla dimensioner. Jag håller faktiskt med Leif Östling och det han sade: -Vad xxx går mina skattepengar till? Hur länge ska vi medborgare tillåta att våra skattepengar inte används effektivt och till rätt saker vid rätt tidpunkt. Snälla skjut upp detta och gör om och gör rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait