Ett stort antal svanar stannade till i Aneby när de var på genomresa

Text & foto: Tobias Marbenius

Under tisdagen och onsdagen samlades ett stort antal svanar på ett gärde i närheten av Stalpet straxt utanför Aneby tätort.

Samlingsplatsen för det stora sällskapet av svanar var vid Katrineholm mellan Stalpet och Blå Grindar. Innan alla, av mig, på onsdagseftermiddagen hade förevigats på bild hade säkert mer än hälften lämnat gärdet i riktning söder ut med den klassiska v-formationen. Men ett 30-tal svanar stannade kvar för att från bilen och på håll bli förevigade på bild.

Mats Thorin är fågelexpert och ordförande i Aneby Ornitologiska klubb och när han var på plats på tisdagen kunde de räknas till 65 stycken.
– Det är sångsvanar som kommer från norr som mellanlandat här för att samla krafter för att sedan fortsätta flygturen söder ut. De kommer antagligen från Finland och den svenska fjällen där de häckar. Slutdestinationen för svanarna är kanske Skåne, Danmark, Tyskland eller Holland. De nöjer sig med att det finns öppet vatten så de reser inte till Afrika eller så, de fåglarna som reser dit är redan där, berättar Mats.

När andra svanar kommer flygandes så lockar de som redan landat till sig fler svanar, så därför samlas det så många. Några väljer att flyga vidare med sin grupp och andra stannar kvar lite längre och finner nya vänner, förklarar Mats.

Mats har skådat fåglar i många år.
– När jag började häckade alla våra sångsvanar i norr, men på senare tid har vi haft häckande svanar även i Aneby kommun, det handlar om ett 8-10 par.

– Det märks att det är en ovanlig syn, många bilister som åker förbi saktar ner för att titta, berättar Mats.

När våren kommer tar sig svanarna tillbaks norr över igen, oftast till samma ställe där de häckade sist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait