Mediajätte köper upp Tranås-Posten

Under tisdagen blev det klart att Tranås-Posten som sedan 1918 levererat lokala nyheter i pappersform köpts upp av mediajätten Bonnier News Local.

Bonnier News Local är ledande av ägarskap av lokaltidningar och bolaget äger idag nästan 40 tidningar, däribland Tranås Tidning och Smålands-Tidningen och nu blir de alltså ägare till ytterligare en tidning, Tranås-Posten.

Sedan 1992, i snart 30 år, har Jan Justegård och Fredrik Söderholm ägt Tranås-Posten AB. Jan har förutom att varit reporter och fotograf varit ansvarig utgivare och Fredrik har varit annonschef, men även tillfört tidningen med text och bilder. Tidningen har under de senaste åren kommit ut en gång i veckan och varit välfylld med reportage och notiser från Tranås och kringliggande orter och byar.

Tranås-Posten har sin nuvarande redaktionslokal på Storgatan i Tranås.

På Tranås-Posten arbetar utöver ägarna tre personer och ett antal frilansande reportrar.
– Sen har vi ju även alla utdelare av Boulevard, berättar Jan Justegård och styr blicken mot redaktionens foajé där ett antal ungdomar precis greppat buntar av nytryckta exemplar av Boulevard, redo att ge sig ut till sina distrikt där tidningen ska delas ut.

Boulevard är Tranås-Postens gratistidning och den delas ut varannan vecka till cirka 15000 hushåll.

Jan Jusetgård har varit ansvarig utgivare och en av delägarna av Tranås-Posten.

I Tranås-Posten som utkommer på onsdagar brukar det finns en hel del reportage från Aneby kommun, oftast är det den frilansande reportern och Viredabon Kjell Olof Bohlin som hållit i pennan och kameran.
– Som de har sagt så ska våra frilansande reportrar få vara kvar och tidningen ska fortsätta vara i samma anda, berättar Justegård.

Viredabon Kjell Olof Bohlin är av Tranås-Posten en flitigt anlitad frilansreporter när det ska göras reportage från Aneby.

År 2014 visade sig i en rapport från Myndigheten för radio och tv att Tranås-Posten var Sveriges lönsammaste tidningsföretag. Under åren har Tranås-Posten och Tranås Tidning varit konkurrenter och tävlingen om tidningsprenumeranterna har varit tuff, kanske främst under 80-talet när båda tidningsutgivarna hade sexdagarsutgivning.

Enligt Justegård har det enligt den senaste mätningen visat sig att Tranås-Posten gått om Tranås Tidning i antal prenumerationer. Många av prenumeranterna finns i Aneby.

– Vi ser nu möjligheter till samordning mellan Tranås-Posten och Tranås Tidning, i allt från delade lokaler till gemensamma system. Vi tror även att vi kan öka lönsamheten ytterligare genom att skapa synergier mellan gratistidningarna Boulevard och Tranåsaktuellt, berättar Mikael Nestius, affärsområdeschef för Bonnier News Local, för Smålands-Tidningen och Tranås Posten.

Tranås Tidning skriver att läsarna inte kommer att märka någon förändring av Tranås-Posten i samband med ägarskiftet eftersom Jan Justegård och Fredrik Söderholm jobbar kvar under en övergångsperiod.

Hallpressen där Smålands-Tidningen och Tranås Tidning ingick förvärvades så sent som förra året av Bonnier News Local.

Fredrik Söderholm, annonschef och delägare, vid sitt skrivbord i redaktionens källarvåning.

När jag frågar Fredrik Söderholm vad han nu tänkt hitta på så avslöjar han att han har lite planer på gång, men att ingenting är klart.
– Jag tycker ju att det är kul att jobba och kommer säkert att fortsätta att fotografera, säger Fredrik.

Under åren han varit på Tranås-Posten har han varit med om en stor teknikförändring, och det är något som han tycker är intressant att ha fått vara med om. – Sen får man ju göra så många olika saker när man arbetat på en mindre redaktion, berättar Söderholm.

Jan Justegård vid sin kontorsplats på redaktionen.

Jan Justegård har tidigare arbetat på flertalet tidningar, exempelvis som nattchef på tidningen Östgöten, han har även arbetat en period på Svenska Dagbladet, men även på Tranås Tidning. Efter att han började arbeta på Tranås-Posten gavs efter ett tag tillfälle att ta över ägandeskapet, och så blev det, förklarar Justegård.

Justegård berättar att det är personintervjuer, ofta de mindre jobben, de små sakerna som man minns.
– Allt blir ju inte skrivet om utan blir till minnen hos mig. Men för att nämna några stora grejer så är det ju när Taif gick upp till allsvenskan, en annan stor nyhet jag minns lite extra var ju när Taimur i december 2010 sprängde sig själv vid Drottninggatan i Stockholm – då blev jag väckt av telefonen, när jag svarade var det en som tipsade om att bombmannen var hemmahörande i Tranås. Efter det kom det många journalister hit till Tranås, minns Justegård.

Ett annat minne som dyker upp hos Justegård är artiklarna om P.J Carlssons bildhuggarverkstad.
– Det var tänkt att det skulle bli kanske två-tre artiklar men det blev nog 22 stycken, berättar han och förklarar vidare att artiklarna skrevs av Torbjörn Skobe och att han själv gjorde layouten. Av det blev det sedan boken ”Inte bara en verkstad”, berättar Justegård och vänder sig om för att se om boken står i bokhyllan. Någon bok hittade han inte, men han konstaterade att det är en hel del att gå igenom innan han avslutar sitt jobb på Tranås-Posten.

Blir det hängmattan nu?

– Hängmatta blir det inte, säger Justegård. Jag ska ju jobba kvar här under en övergångsperiod, efter det blir det att bland annat ägna tid åt mina barnbarn och vår grustennisplan vid Ängaryd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait