Skrattfest, jazz och kycklingwok på årets första Alla får plats-lunch

Det strömmade till ett stort antal besökare till Fredstorget i Aneby när doften från den pågående matlagningen under onsdagen spred sig i byn. Alla får plats-gruppens lunchprogram hade lockat personer i ett stort åldersspann till torget. På scenen fanns Claes Ljungdahls Trio och underhållaren och komikern Måns Möller.

Vädret för en utomhuslunch var perfekt, solen visade sig från sin bästa sida och temperaturen var behaglig.
Dagens lunchservering stod Gransnäs ungdomsgård för, Tobias Enell som i dagarna firade en månad som föreståndare för gården berättar att han trivs utmärkt på jobbet. – Idag serverar vi kycklingwok, imorgon torsdag blir det soppa, berättar Tobias Enell som tillägger att det är svårt att veta hur många portioner som ska tillredas. Vi lagar maten allteftersom, och lagar hellre för mycket än för lite, så det finns mat för alla.

Tobias Enell, föreståndare på Gransnäs Ungdomsgård

Det var inte bara Anebybor som tagit sig till torget denna dag, även Håkan Eng från Sveriges Radio som för dagen direktsände ”Håkan i verkligheten” från Aneby. Första stoppet på hans intervjurunda var hos Annika Maschke, hästen Sigge och katten Jackson på Skärsjöhäst i Viljanstorp vid Bälaryd. Skärsjöhäst erbjuder turer med häst och vagn med Nordsvenska brukshästar och tar dig med på en resa genom de småländska trollskogarna, men tar även emot beställningar för uppdragskörning, exempelvis vid bröllop eller personalfester. Genom samarbete med andra lokala företag kan man även få sig något gott i magen under färden.

Måns Möller och Håkan Eng

Andra stoppet för Håkan blev hos Tomas Stark, bilbyggare i Bälaryd känd för sina bilar i stort sett byggda helt i trä. Håkan tog sig sedan vidare till centrala Aneby och besökte Michael Karlsson på Colorama, butiken som säljer allt från färg och tapeter till golv och tillbehör. Michael, butikens ägare, berättar att det under pandemin blivit ett uppsving för affären.

Efter det hamnade Håkan på torget och intervjuade Sofie Thuresson, ordförande för Alla får plats-gruppen och Gransnäs föreståndare Tobias Enell.

Den flitige Håkan Eng tog sig via ett tips som inkommit till Hasse Pettersson på Radio Jönköpings redaktion sedan sig vidare till möbelaffären Möbelmästarna – Fjormarks möbler där han samtalade med Tobias Gustafsson och Marco Fjordmark som också berättar om ett bra försäljningsår. Avslutningsvis blev det en intervju med Måns Möller.

Måns Möller, en svensk komiker som bland annat varit programledare i panelhumorprogramet Extra! Extra! i TV3 och tv-serien Superungar som visats i SVT. I serien Superungar möter han barn som lever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, exempelvis adhd, autism och Aspergers syndrom. Tillsammans med familjen träffar han experter inom området som hjälper till att förenkla vardagen. I programmet får man även träffa Måns son, Viggo, som har autism.

Måns Möller
Ola Gustafsson

Måns brinner för att alla ska få plats och hade under onsdagen två föreläsningar med det temat i Aneby Konserthus för Furulidsskolans elever i årskurs 6-9. Enligt elever som AnebyNytt.se samtalat med var det en intressant föreläsning, – han fångade oss med en blandning av humor och allvar.

På scenen under lunchföreställningen berättar Måns att han under pandemin har åkt tio vasalopp på tio dagar. Under tiden samlade han in pengar till sin egenstartade stiftelse Viggo Foundation, en insamlingsstiftelse som arbetar för att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar skall få ett aktivare liv och möjligheter att idrotta.

Med frågor ställda av Aneby kommuns näringslivs- och fritidsansvariga Ola Gustafsson kontrade Måns Möller med humoristiska svar varvat med allvar.

Måns Möller är glad att pandemin börjar ge med sig och ska under hösten ge sig ut på turnén ”Testar skämt”, – Jag kommer både till Växjö och Jönköping, berättar Möller och hälsar alla välkomna.

Peter Andreasson, Ola Gustafsson och Sofie Thuresson

Det är åttonde året som Alla får plats-veckan äger rum i Aneby. De första sju åren har kyrkoherde Peter Andreasson agerat ordförande för gruppen. Från och med i år har Sofie Turesson tagit sig an ordföranderollen.
Peter fick en bukett med blommor och avtackades för sitt arbete som ordförande.

Innan Måns Möller gick på scenen bjöd Claes Ljungdahls Trio på instrumental musik med jazziga toner.
Bakom tangenterna satt kapellmästaren Claes Ljungdahl, Anders Bjuhr spelade kontrabas och Claes Lindell lirade trummor.

Claes Ljungdahl

– Claes Ljungdahls Trio startade jag upp för ungefär 25-år sedan, berättar Claes som även berättar att de ibland tar in någon eller några som sjunger, men just idag, som lunchmusik, passar det bäst med instrumental musik.

Anders Bjuhr
Claes Lindell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait