2021-08-31, Brand i byggnad, Aneby

Text: Tobias Marbenius
Foto: Garbis Sarafian

Vid 13-tiden larmades flertalet räddningsenheter till byggnaden belägen intill Västra torget i Aneby. Personer som befann sig i närheten upptäckte att det kom rök från taket och slog därefter larm till SOS Alarm.

– När det larmas om att det är brand i publik lokal och dessutom att det är rökutveckling från taket går det ett så kallat nivå 20-larm och enligt larmplanen larmas kringliggande stationer till platsen. Förutom vi från stationen i Aneby så larmades även räddningstjänst från Eksjö och Nässjö. Även brandingenjör i beredskap som idag utgick från Tranås larmades och anlände till plasten, berättar Tobias Arvåsen, räddningsledare på Räddningstjänsten i Aneby.

Foto: Garbis Sarafian

– När vi kom fram såg vi knappt inte att det rök, men vi kunde känna lukten av bränd plast, berättar Arvåsen. På taket fanns det en lucka in till vinden som vi tog oss in igenom, när vi kommit in på vinden kunde vi konstatera att det brann i ett ventilationsaggregat. Branden var inkapslad inne i ventilationsaggregatet, men när vi öppnade upp det brann det med lågor där inne. Vi släckte med pulver och kylde ner med vatten, förklarar Arvåsen som berömmer personerna som upptäckte branden i ett så tidigt skede och konstaterade att det kunde slutat värre. Orsaken till banden tros vara något slags elfel.

– Brandingenjören och räddningstjänsten från Eksjö åkte fram till platsen. Räddningstjänsten som kom ifrån Nässjö vände vi på vägen, sa Arvåsen.

I den branddrabbade byggnaden finns flera lokaler men just nu finns bara butiken Mini Market där. Byggnaden ligger precis granne till Anebys gamla brandstation och det var även där de parkerade ett av räddningstjänstens fordon.

Hur kändes det att komma tillbaka till er gamla brandstation?

– Inte så att man saknar den precis, men idag hade det ju varit smidigt med närheten, avslutar Tobias Arvåsen.

Foto: Garbis Sarafian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait