”Vi säjer dä mä toner” underhöll på Stalpets café

Till tonerna av dragspel blev det en fin sommarkväll i onsdags när Nässjömusikanterna i bandet ”Vi säjer dä mä toner” premiärgästade Aneby och Stalpets Café.

En viss besvikelse kunde först märkas bland besökarna när det förannonserade bandet Rallarna hade lämnat återbud. Men när ersättningsbandet från Nässjö ”Vi säjer dä mä toner” slog på strömmen till förstärkarna, drog ut bälgen och lät tonerna ljuda satt publiken nöjt kvar. Det var en stor skara människor som tagit sig till Stalpet denna kväll för att avnjuta nygräddade våfflor, gott fika och musikunderhållning.

Sångare Erland Johansson varvade sånger med roliga historier

Sångaren Erland Johansson varvade sånger från förr med roliga och lagom fräcka historier – vilket gjorde att publikens muskulatur fick aktiveras både i fötter, händer och ansikte.

Publiken var med på noterna och klappade i takt

Sångaren Erland berättade att han tidigare arbetat som snickare men på äldre dar blivit sångare i ett band, vilket han tycker är jättekul.

Basisten Conny Rosell som även är med i den legendariska gruppen The Shandies.

– Under de senaste åren har vi åkt runt och spelat på äldreboenden i Nässjö kommun vilket har varit ett glatt inslag både för oss och de som bor på hemmen. Under pandemin har vi fått spelat utomhus, berättar bandets basist Conny Rosell.

– Nu är jag genomsvett, berättar sångaren Erland efter kvällens konsert. Även att han inte varit sångare i ett band så länge så har han låtit sin stämma ljuda länge, under 40 år har Erland sjungit i bland annat kyrkokör.
– När jag med ljus och lykta letade efter en dragspelare till PRO-kören i Forserum fick jag tag på Helge Lindberg. Det blev också upptakten till ”Vi säjer dä mä toner”. Bandet och jag har spelat i tre år tillsammans nu och det är så himla roligt, berättar Erland. Jag har aldrig tidigare varit sångare i ett band. Alla i bandet är över 70 år, jag är 82 och och Helge är 87.

Dragspelaren Helge Lindberg
Dragspelaren och kompositören Allan Gustavsson

Under kvällen bjöds besökarna på musik av Cedermark, Taube och Lasse Dahlqvist – men även den instrumentala Höglandsmarschen. Kompositör till marschen är Allan Gustavsson, en av bandets två dragspelare.

Inför låten Motorcykeln som tidigare bland annat framförts av Peps Persson och Sigge Fürst satte sångaren på sig en skinnluva innan han drog igång. Det märks att bandet har roligt på scen och de är duktiga på att traktera sina instrument.

Sångaren Erland Johansson iklädd en skinnluva när låten Motorcykeln framfördes

I låtrepertoaren fanns bland annat de välkända låtarna Johan på snippen och Dagar skall komma.
– Fugan min ärvde stenkakor från Nässjöprofilen Charlie Ceder, och ifrån dom skivorna, som var ifrån 40-talet, har vi tagit med några låtar, berättar Erland.

Har Ni några fler spelningar på gång?

– På denna turnén har vi fem äldreboende kvar att spela på, sen har vi spelat på totalt 12 stycken äldreboenden. Vi är så gamla så vi kunde likväl ha suttit på andra sidan väggen, berättar Erland och utrycker glädjen i att kunna få göra det han gör.

Publiken satt och njöt av musiken

Efter spelningen och mitt i samtalet med bandet kom en i publiken fram till scenen och sa, – Ska jag va ärlig – så var det för jävla bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait