Bilentusiaster fikade på Gröna Lund

Under torsdagen arrangerades den sista av fyra fikaträffar för entusiastfordon på Gröna Lund i Vireda. Det kunde inte bli en bättre avslutning, det får bli en repris nästa år, sa en glad, tacksam och nöjd Theres Eklund, ägare av Gröna Lund, efteråt.

Klockan 16 på torsdagseftermiddagen började de första fordonen att rulla in på gräsplanen intill Gröna Lund i Vireda, sedan fortsatte det så under eftermiddagen och kvällen. När några fordon lämnade kom det nya, berättar Niklas Eklund, som tappade räkningen på bilarna när de var någonstans runt 150 stycken. Niklas är Theres man och även han engagerad i Gröna Lund.

Gröna Lund i Vireda är ett kombinerat café med affär. I caféet serveras det kaffe, läckra smörgåsar och egenproducerade bakverk. I affären finns det både nytt och nött, exempelvis prydnadssaker och inredningsattiraljer som Niklas Eklund med sin handverkstalang skapat.

I trädgården till caféet och på gräsplanen intill stod de välputsade entusiastfordonen uppradade. Deras ägare och andra intresserade gick runt och beundrade fordonen som glänste ikapp med solen.

Lillian och Sune Pettersson med sin Ford Zephyr Mark II från 1961

Från Grimstorp utanför Nässjö hade Lillian och Sune Pettersson anlänt med sin ögonsten, en 3-växlad Ford Zephyr Mark II från 1961. Lillian och Sune hade för dagen klätt sig i tidsenliga kläder. Framför bilen hade de slagit sig till ro intill campingbordet med något ätbart, radio och grammofonspelare. – Vi har varit här på Gröna Lund en gång tidigare, men det är första gången vi är här på en sådan här tillställning, berättar paret.
Lillian och Sune berättar om att det var bilar inblandat redan när de träffades för första gången, då var de i 16-årsåldern. – Och nu i somras firade vi 50-årig bröllopsdag, berättar Lillian och Sune med ett nöjt leende.

Niklas Eklund hade fullt upp med att servera gäster korv med bröd

Intill korvkiosken som är placerad i trädgården till caféet står tvåhjuliga veteranfordon uppställda och inne i kiosken står Niklas Eklund och serverar gästerna nygrillad korv, dryck och kaka. En stund innan stängningsdags tog dock korven slut. – Brödet tog slut först, efter det fick jag servera korv i papper, men nu är även korven slut berättar Niklas som avslöjar att hunden fick den sista korven. Inne i kaféet där Theres med personal höll till fanns det däremot fikabröd kvar – så ingen behövde lämna Gröna Lund besviken.

Theres Eklund, ägare av Gröna Lund

– Det har varit en fantastisk kväll, men det är svårt att veta hur många som kommer. Av de här fyra kvällarna som vi haft fikaträff för entusiastfordon har det varit mest med bilar och folk ikväll, berättar Theres.

Per Zackrisson och Peter Nors har styrt upp träffarna

När de sista fordonen mullrar iväg sätter sig Per Zackrisson och Peter Nors och pustar ut vid ett bord på verandan, nu är det deras tur att fika. Per och Peter är de som kom på idén med fikaträff för entusiastfordon och har styrt upp det hela.

Både Per och Peter har bilar som ett stort intresse och äger själva entusiastbilar. Till dagens träff hade Per tagit med sig sin Fiat 600 Jungla från 1967. – Vad jag vet är det den enda som finns i Sverige, i Italien finns det däremot 10-15 stycken som rullar, berättar Per.

Per Zackrisson anlände till Gröna Lund i sin Fiat 600 Jungla från 1967

Blir det en fortsättning nästa år?

– Det var tänkt att det skulle bli en gång i år, men nu har det blivit fyra. Vi får väl se, men troligtvis blir det en fortsättning även nästa år, berättar Per och Peter som tittar på varandra och konstaterar att arrangemanget har varit lyckat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait