JOHN SARAFIAN – Gitarrvirtuosen från Aneby

Text: Tobias Marbenius
Foto: Mathias Otterberg, Johan Carlén

Anebybördiga John Sarafian började sin musikaliska bana i Aneby.
Vid 12 års ålder började John ta lektioner i klassisk gitarr vid Anebys kommunala musikskola. På den tiden var det Rolf Edlund och Börje Granath som ledde verksamheten.

– Som 16-åring fick jag ta emot Aneby kommuns kulturstipendium, berättar John. Kulturstipendiet ledde sedan vidare till studier på Per Brahe Gymnasiets musiklinje. Efter Per Brahe blev det studier på Fridhems Folkhögskola och slutligen Musikhögskolan i Göteborg där jag utbildade mig till improvisationspedagog på elgitarr.

”Som 16-åring fick jag ta emot Aneby kommuns kulturstipendium” – John Sarafian

Under årens lopp har jag fått spela med många av Sveriges artister i olika sammanhang. Sedan länge har jag haft min fasta roll som gitarrist i storbandet Himlaväsen.

Himlaväsen har gett ut flera skivor och från plattan Brothers från 1999 finns låten One more coffee-cup med på AnebyNytts spelista på Spotify.

I Göteborg där jag numera har min hemadress hoppar jag med jämna mellanrum in i Bingolottos husband. I Bingolotto har jag kompat flera av Sveriges största artister så som Tommy Nilsson, Lasse Berghagen, Anna Bergendahl, Uno Svenningsson, Robin Stjernberg, Sonja Aldén, Krsitin Amparo med flera.

Foto: Mathias Otterberg

Någon skivinspelning som sticker ut lite extra?
Jag medverkar på några spår på den amerikanska sångaren Michael Boltons platta Songs of Cinema från 2017. Jag spelar på When a Man Loves a Woman, på I´ve Got a Woman spelar jag kompgitarr och så lirar jag även på I Will Always Love You där Bolton sjunger duett med Dolly Parton.

Har du varit ute på vägarna och turnerat?
Jag har turnerat med Sveriges funkrockkung Paulo Mendonca, Sandvikens big band, Nicke och Nilla och så har jag spelat i musikalen Allt eller Inget på Stadsteatern i Göteborg.

Hur ser ditt musicerande ut nu?
Sedan ett par år tillbaka har jag hittat tillbaka till den klassiska gitarren igen och börjat ge klassiska gitarrkonserter. S:t Olofs kyrka i Falköping och Mjällby kyrka i Sölvesborg är några av platserna jag haft mina solokonserter på.

”Jag kommer gärna till Aneby och ger en klassiskt gitarrkonsert framöver” – John Sarafian


Jag har satt samman ett program som jag kallar för ”Klassiska gitarrpärlor” där målet har varit att tilltala en publik som inte är så van att lyssna på klassisk musik. I programmet spelar jag de mest kända gitarrverken och även klassiska gitarrarrangemang av svenska psalmer, berättar John som tillägger att han gärna kommer till Aneby och ger en klassiskt gitarrkonsert framöver.

Foto: Johan Carlén

Utöver mitt jobb i tv-branschen på Warner Bros i Göteborg, är jag verksam både som el- och klassisk gitarrist så jag försöker hålla igång båda delarna.

På AnebyNytts spelista finns förutom Himlaväsens One more coffee-cup även låten Holding Back av och med Johns fru Anna Sarafian som också är musiker. John producerar musiken och spelar alla gitarrer och mycket annat på hennes låtar. 

John och Anna har tre döttrar, Agnes 11, Annie 17 och Amanda 20, alla håller på med musik i olika former. Agnes tillsammans med Solid Gospel inledde minneskonserten för Marie Fredriksson med låten Tro. Konserten sändes den 25 januari 2020 på SVT, En kväll för Marie Fredriksson

Nästa gång John spelar i närheten av Aneby blir i Jönköping den 6 maj 2020, då håller John en lunchkonsert kl 12 på Kultur på Campus!

Läs mer om John och lyssna på hans musik här…

AnebyNytt.se tackar John för att vi fick ställa lite frågor och önskar lycka till med musicerandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait