Polis tog hand om artillerigranat vid Skärsjö

Text: Tobias Marbenius. Foto: Matilda Sandberg.

Under en svamprunda i lördags hittades en artillerigranat i skogen vid Skärsjö. Efter att polisen informerats styrde de sedan mot fyndplatsen.

När Anebybon Matilda Sandberg under lördagen var ute i skogen runt Skärsjö för en svamprunda såg hon något annorlunda liggandes i på marken.
– De har varit med maskiner och gallrat i skogen, så jag tänkte att någon tappat en kaffetermos, men när jag sparkade till den var den för tung, då gick tankarna till att det kanske var en maskindel, berättar Sandberg.

När hon granskade den närmare såg hon att det här är nog något man kanske borde vara rädd för. Föremålet var ca 30 cm långt och hade en diameter på ca 8 cm.

Hon tog en bild av föremålet som nu lyfts upp och ställts på en stubbe. Bilder skickade hon sedan till ett par vänner som hon trodde kunde vägleda henne i vad det skulle kunna vara.

Det var ett ovanligt fynd som gjordes under svamprundan.

Ganska snabbt fick hon svar att det troligtvis handlar om en artillerigranat. Av den blå färgen att döma borde det handla om en övningsgranat, men att kontakt med polis bör göras.

– Jag ringde till polisen och förklarade vad jag hittat och bara efter en kort stund var polisen på plats, berättar Sandberg.

När Sandberg lotsat polisen till fyndplatsen, som var en bit både från stigar och vägar, dokumenterade de föremålet med hjälp av kamera. Bilder och information om föremålet gavs sedan vidare till experter inom området.

– Efter ungefär en halvtimma hörde bombgruppen, eller vad det nu var, av sig till polisen och bedömde att den inte var farlig att flytta på så att polispatrullen på plats kunde ta den med sig, berättar Sandberg.

Hur artillerigranaten hamnat på platsen och hur länge den legat där är för Matilda Sandberg oklart.

Utöver granatfyndet gjordes även fynd av kantareller.
– De är dock väldigt små och torra, så regnet gör nog gott, avslutar Sandberg.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait