Ulf Lundberg ger ut historisk bok om Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

Lagom till Anebydagen den 11 maj var den nya historiska boken om Aneby klar. Författaren och utgivaren av boken är mannen med vikingaskeppet, Anebyprofilen Ulf Lundberg.

När Ulf Lundberg knackade på till redaktionen höll han i handen ett av de få exemplar av boken som är kvar från den första tryckningen.

Boken handlar om historiska händelser och platser i Aneby.

– Jag hade tryckt upp 175 exemplar av boken, men de har på något mer än en vecka gått åt, berättar Lundberg på sin alldeles egna särpräglade dialekt.

Nu ska han be Bergfoths trycka upp fler, men innan ska han se till att lägga till lite bildtexter till bilderna, något som saknades till en del av bilderna i den första upplagan.

Ulf Lundberg har författat och gett ut en bok om Anebys historia.

Lundberg berättar att idén till boken kom när någon nämnde att det var svårt att hitta fakta om Ebon Svensson, en Anebybo som levde mellan 1907-1974, som mestadels var känd för sina målningar.

”Hennes mest kända konstverk är utan tvekan när hon målade Bredestads kyrka och missbedömde storleken så att tornet inte fick plats. Men då målade hon det på marken jämte kyrkan”, går att läsa i boken. Var den tavlan befinner sig idag har Lundberg ingen koll på, men han uppmanar i boken att om någon vet var den finns, så önskar han att ägaren låter den komma Anebyborna till del.

– De flesta böcker som funnits om Anebys historia är numera svåra att få tag i, så jag satte igång att skriva en egen, berättar Lundberg.

Arbetet med boken började vårvintern 2024 och var alltså klar lagom till Anebydagen den 11 maj.

– Bilderna i boken är hämtade från tidigare utgivna historieböcker om Aneby, exempelvis Göran Engströms, där även många uppgifter är hämtade från, men ingen text är kopierad och mycket av källararkivet till innehållet i boken är från mitt huvud, förklarar Lundberg samtidigt som han för pekfingret mot toppen av kroppen.

Själva omslaget till boken, som fått titeln ”Municipalsamhället Aneby”, består av ett flygfoto från 50-talet.

Den Anebystartande TV-bojkotten år 1972 nämns i boken.

Innehållet i boken, som är fördelat på 32 sidor, sträcker sig från auktionen i Skärsjö den 20 augusti 1851 och slutar näst i nutid med cruisning och flyktingmottagning. Däremellan nämns exempelvis arbetet med undergången, kaféer, TV-bojkotten, THX och Ekholmsborg.

– Jag har kollat upp med berörda som nämns i boken eller med anhöriga, och fått allt bekräftat, berättar Lundberg.

Tryckningen av boken har Lundberg betalat själv.

I varje bok, som finns i mån av tillgång att hämta gratis på Anebys bibliotek, finns ett bokmärke med ett swishnummer dit man gärna får skicka en slant för att hjälpa Ukraina.

– Det är roligt att kunna få berätta om Anebys historia, men även att få den bevarad till framtiden, och samtidigt kunna göra något för de drabbade i Ukraina, avrundar Lundberg.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait