Annorlunda gudstjänst i Askeryds stenbrott

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I söndags var det dags för en annorlunda gudstjänst. Platsen för dagens sammankomst var Askeryds stenbrott.

Det var samåkning från Askeryds kyrka till det unika och nedlagda stenbrottet någon halvmil utanför orten. Vi som tidigare besökt platsen vet att vägen upp är mycket brant och försedd med lösa stenar. Väl framkomna till platsen för den arrangerande gudstjänsten, blir det en hisnande upplevelse för besökarna. Utsikten över området och de rödfärgade granitblocken i hundratal, ger en känsla av att ha hamnat i det osannolika.

De röda granitblocken.

Efter själva mässan följde en historisk beskrivning av platsen berättad av nuvarande ägaren Fredrika Askenmalm.

Prästen Ylva Eklund hälsade 25-talet besökare välkomna och sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer” uppfyllde stora delar av stenbrottet.

Kristine Bratlie sjöng och spelade flera egna sånger.

Musikern och kompositören Kristine Bratlie sjöng flera egna tonsättningar till eget pianoackompanjemang. Hon började med en vårsång, som vägleddes av koltrastens toner.

Ylva Eklund delade med sig av sina tankar.

Mårten Gustafsson läste en av trefaldighetssöndagens texter innan Ylva Eklund gav lyssnarna följande tankar:

  • Den trosbekännelse vi snart skall läsa tillsammans har formulerats på 300-talet under namnet ”Den apostoliska trosbekännelsen”. Den trefaldige Guden omfamnar oss i ett gåtfullt mysterium.
Uruppförande av ”Andas vila”, text av reporter Kjell Olof Bohlin och musik av Kristine Bratlie. Foto: Ingegärd Malmberg Bohlin
  • Ett uruppförande av en sång med text av Kjell Olof Bohlin och musik av Kristine Bratlie, fick lyssnarna ta del av. I en av verserna finns orden: ”Livet är personlig gåva / dagen vilar i din hand / Tänk de tankar som ger stillhet / trots att stormen skymmer land.”
Dagens unika nattvardsbord.
  • När nattvardens gåvor delades ut hade ett stabilt nattvardsbord av röd granit valts för måltiden. Kanske är åldern på altaret 25 miljoner år och bibelorden infann sig: ”En tillflykt är han urtidens Gud.” Gåvorna mottogs med andakt och respekt.
  • Kristine Bratlie återkom och sjöng nu en egen tonsättning till en norsk text : ”Lilla lamm i blomsteräng.” Påtaglig stämning och välljudande toner.

Ägaren till Askeryds märkliga stenbrott heter Fredrika Askenmalm.

Hon berättade följande för de församlade:
– 1947 köpte min morfar marken. En intresserad exploatör provsprängde och under 1950- 0ch 60 talet skedde en enorm brytning av den granit som fått namnet ”Tranås röda rubin”.

Export skedde till flera länder bland andra Japan och Ryssland. På Fredstorget i Aneby finns skulpturen ”Rött anteckningsblock”.

”Vi sitter nu på en skrothög, som tidigare ägaren lämnat efter sig.”

Bröderna Wallin från Kristianstad ägde stenbrottet under blomstringstiden.

Ägarinnan med det vackra namnet Fredrika Askenmalm har köpt tillbaks marken och kommer att se till så att ingen i framtiden kan göra någon brytning. ” Jag vill skydda naturen och hoppas att besökarna visar hänsyn till den unika miljön.”

Uppfyllda av andakt och ny kunskap begav sig besökarna nerför de branta partierna.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait