En svindlande resa – jorden runt utan flyg

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

En måndagseftermiddag i Aneby Allianskyrka kan man få vara med om en resa man aldrig kommer att glömma. Inbjuden gäst till denna RPG-träff (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) var Yvohn Thunborg från Höreda utanför Eksjö.

Yvohn Thunborg.

Redan från början måste sägas att hon var en utomordentlig reseledare med ett personligt mod som övergår det man tidigare mött. När Yvohn fyllt 70 år kunde hon förverkliga drömmen om en ”Jorden runt-resa” tillsammans med den mycket yngre väninnan Emma. För de båda var det viktigt att denna omfattande resa skulle genomföras helt utan flyg.

Resan började i Nässjö med tåg till Stockholm. Sedan en båtresa till finska Helsingfors. Ny tågresa till Moskva där det blev tid till besök i Kreml och i flera ståtliga katedraler.

Efter någon dag blev det påstigning på gammalt kinesiskt tåg för en veckas resa på ”Den transsibiriska järnvägen.” I södra Sibirien stannade tåget vid den omtalade ”Bajkalsjön”. Denna sjö är världens djupaste insjö, (1.642 meter) och innehåller ett enormt vattenmagasin. Enligt uppgift bildades detta vatten för 25 miljoner år sedan.

Yvohn Thunborg med sin uppblåsbara jordglob.

Under den veckolånga resan var det annars inte mycket att titta på, enligt Yvohn. ”Vi läste mest medhavda böcker under resan.”

– Vid ändstationen Vladivostok fick vi byta tåg för resa in i Mongoliet. ”Detta tåg var bekvämare och jag fick sällskap i sängen av en katt.” Huvudstaden heter Ulan Bator, där hälften av landets invånare (3,3miljoner invånare i landet) bor.. ”Vi tillbringade några nätter i en yurt, ett större runt tält.”

En stor staty av Djingis Khan (70 meter hög) blev en upplevelse. Han skapade under 1200-talet ett enormt rike, kanske världens största någonsin.

Resan gick vidare genom den enormt stora Gobi-öknen innan man nådde kinesiska gränsen och kom till Beijing. Genom kuperat landskap kom paret fram till Peking. Där besökte vi ”Den förbjudna staden” och ”Himmelska fridens torg.”

En kortare vandring på ”Den kinesiska muren” blev en stor upplevelse även om dimman gjorde den bitvis osynlig.

Efter tips lyckades paret hitta en kyrka och kom fram till gudstjänst söndag kl.11. ”När ni kommer hem berätta att vi finns.” Enligt uppgift är 7 % av Kinas folk kristna. Det betyder 96 miljoner!

– Från hamnstaden Xiamen gick vårt containerfartyg över Stilla havet. Fartyget var 366 meter långt och hade plats för 14.000 containrar. ”Här tillbringade vi 15 dagar med pussel och bokläsning. (Bland annat Vägmärken av Hammarskjöld). ”Vi fick se flera enastående solnedgångar.”

Ett avbrott för gemensam psalmsång ”Guldgrävarsången. Jag tänkte gräva guld..”

Yvohn Thunborg spelade även piano.
De samlade intog fika.

Efter servering var det dags att fortsätta resan till USA. ”Vi upptäckte att det var svårt att komma in i landet. Det var lång väntan på visum.”

I USA använde vi oss av buss och hyrbil. Bland platser som besöktes nämndes San Diego,  Las Vegas, Denver, Utah, Saint Louis och Chicago. ”Utanför Chicago besökte vi svenskstaden Andersonville med dalahäst. Vi kom till huset som Andrew Petersson byggde. Han kom från Ydre i Östergötland och skrev de dagböcker som Wiihelm Moberg sedan byggde sitt utvandrarepos på.”

Niagarafallen besöktes med hjälp av en båt som kom så nära fallen, att passagerarna blev blöta.

Vid Baltimore var det dags för ny båtresa över Atlanten. ”Vi passerade platsen där Titanic sjönk och såg flera isberg.”

– I engelska Liverpool fick vi vara med om en gudstjänst och besökte även Beatles muséum.

”När vi nådde Hamburg väntade en nattbuss som tog oss till Jönköping.”

Den omfattande resan slutade med sången ”Han håller hela världen i sin hand.”

Den uppblåsta jordgloben.

Det kan nämnas att en uppblåst jordglob följde paret under hela resan. Den fanns på plats under programmet och besökarna kunde se den aktuella turen inritat.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait