Teaterföreställning med spännande inblickar i Anebys historia

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Under senaste fredag-lördag var det stor fest i Aneby med tanke på att det är hundra år sedan Aneby municipalsamhälle bildades.

Denna händelse uppmärksammades genom en teaterföreställning med flera inblickar i samhällets historia. Teaterföreställningen, skapad av Ulf Lundberg, framfördes både fredag och lördag i det vackra och rymliga Aneby Konserthus.

Ulf Lundberg har skapat teatern.
Några av skådespelarna utanför konserthuset.

Efter inledande musik av en ensemble ur Aneby Symphonic band var det dags för Oliver Brodin att hälsa välkommen och att presentera den första programpunkten. Han återkom sedan vid flera tillfällen.

  • Det första inslaget gällde försäljningen av Skärsjö gods och några intilliggande gårdar. ”Vi hoppas på flera hugade spekulanter”, sa auktionsförrättaren. Gårdarna var värderade till 53.000 riksdaler men försäljningssumman stannade vid 33.333 kronor. Ägarna blev nu bröderna Anders och Johannes Isaksson och försäljningen blev klar 14 mars 1852.
  • 1859 föddes A P Andersson, som skulle bygga upp Aneby samhälle.
Ensemblen i orkesterdiket.

Det framfördes ännu ett musikstycke av ensemblen under Ulrik Lundströms ledning.
Han berättade att flera av de stycken som spelades hade lokal anknytning. Musik som skapats av musikskolans lärare. Bland låtarna fanns ”Aneby gånglåt” som påminde om gånglåtarna från Dalarna.

  • En annan inblick i föreställningen var ett sammanträde på A P Anderssons kontor, där olika tomter fördelades. Under överläggning inkom ett telefonsamtal där Andersson kallades till predikan i Eksjö. A.P. var en flitigt anlitad förkunnare i bygden.
  • Vid ett annat sammanträde med kommunledningen kom samhällets mjölnare inspringande i arbetskläder. ”Jag måste förbereda mig för böndernas ankomst nästa morgon.”
Många tog tillfället att besöka föreställningen.

Nästa musikstycke var ”Entré” komponerat av Ulrik Lundström. Maria Lundström var skicklig flöjtsolist.  Ett mycket njutbart stycke, som man kan hoppas kommer att framföras vid flera tillfällen.

  • Nu var det dags för Anebys superkändis Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) att träda in i handlingen. Han berättade för en samling ur kommunledningen om sina äventyr i Amerika och Sverige: ”Jag skaffade arrendepengar från gården för inköp av biljett, åkte från Frinnaryd med tåg till Göteborg 31 augusti 1898, skaffade smidigt en ingenjörsutbildning i New York, satt i fängelse för brutet äktenskapslöfte, blev god vän med president Roosevelt som 1906 förärade Malte en silverkrycka med inskription.”
  • Planer på ett konserthus i Aneby ledde fram till ett byggnadsbeslut. Kostnaden 30.000 kr skulle finansieras genom andelsförsäljning och banklån. 1928 invigdes Sveriges andra konserthus.
    Vid detta besked från scenen kom en kraftig applåd från en nästan fullsatt konsertsal.
Ur en scen i teatern.
  • 1945 var det äntligen fred i världen och detta skulle firas även i Aneby. Under planeringen av detta firande kom ett telefonsamtal från länsstyrelsen i Jönköping. Polisen Carlborg lovade direkt att ta emot 430 polska flyktingkvinnor om 36 timmar. Genom ideella insatser snickrades sängar och syddes lakan. När tåget anlände gick kvinnorna tveksamt av tåget. En fabrik med bokstäverna SS (Svenska Stålfabriken) gav fruktansvärda minnen. Till sist blev kontakten med bygdens befolkning mycket god. En del stannade kvar och gifte sig med män från bygden.
  • THX och Elis Sandberg ägnades stor uppmärksamhet i pjäsen. För behandling kom mängder av besökare från stora delar av landet. Trots motstånd från Medicinalstyrelsen fortsatte verksamheten med kortare uppehåll. 1982 ordnades en stödkonsert med Birgit Nilsson och Lars Roos på Ralingsåsgården. 1987 blev THX godkänt som naturläkemedel.
De medverkande samlade på scen.
Flera händelser från Aneby historia spelades upp.

Ulf Lundberg är som bekant en stor tillgång för Anebys kulturliv. Hans föreställning är värd ett stort erkännande!

Föreställningen avslutades med en presentation av skådespelarnas anknytning till personer i föreställningen. ”Vi har bara visat på några viktiga inblickar i Anebys historia. Resten får ni ta reda på själva.”

En ros delades ut till samtliga medverkande!

De medverkande samlade på scen.
”Malte” med kvinnligt sällskap.
Trångt i foajén vid serveringen.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait