Mångsidig Anebypräst trivs bäst i otippade sammanhang

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

I tisdags var det på nytt sopplunch i Lommaryds församlingshem. Men denna gång var soppan utbytt mot pajer. Det serverades smaklig kyckling- och västerbottenostpaj tillsammans med kaffe och kaka.

Soppan hade för dagen bytts ut till paj med tillbehör.

”Jag trivs bäst i otippade sammanhang.” Församlingens egen präst Karin Sanell svarade för dagens föreläsning och berättelse.

Kanske är just Karin Sanell landets mest mångsidiga präst, med tanke på de olika prästroller hon haft? Vad sägs om följande uppgifter inom ramen för sin prästtjänst inom Svenska Kyrkan?

Sjukhuspräst, dagispräst, skolpräst, polispräst, häktespräst, Kriminalvårdspräst, bankpräst, pilgrimspräst.

Under dagens lunchföreläsning hade Karin valt att tala om sina år som militär- och rallypräst.

  • Karin Sanell är uppväxt i Stockholm och blev prästvigd som 24-åring.
  • Sin första tjänst fick hon som militär- och garnisonspräst i Kristinehamn.
  • Strax därefter bar det i väg till tjänst i Bosnien och forna Jugoslavien. Där pågick ett blodigt krig med etnisk utrensning, välkänt genom medias rapportering. Karin hade många samtal om etik och moral och anordnade bibelstudium för soldaterna. Under den tiden skapades god kontakt med den amerikanska basen i närområdet.

Någon undrade om det ingick i utrustningen att bära vapen. ”Vi hade en pistol som skydd vid eventuellt angrepp. Jag behövde aldrig använda den.”

Prästen Karin Sanell berättade om sig själv.

Rollen som ”rallypräst” varade i tre år och var förlagd till svenska rallyt i Värmland. Där fanns präster vid några av specialsträckorna. Cirka hundratusen besökare fanns på plats vid denna motorhändelse.

”Kyrkan skall vara där människor är”, konstaterade Karin Sanell.

Hon ingick även i en planeringsgrupp som samlades ett halvår innan själva tävlingen.

Bland flera frågor kom denna: ”Fick du åka med i en rallybil?” Det hade inte Karin men hon deltog själv i ett mindre rally och hamnade på andra plats i den tävlingen. ”De andra körde med full gas och hamnade i diket. Själv tog jag det mer försiktigt och höll mig på vägen.”

Till samlingen kom det ca 60 besökare.

Det kan också nämnas att Karin ibland leder pilgrimsvandring till häst i området kring Åsens By.

Hon är även en dansant präst, som just denna termin anordnar ”Linedance” i Vireda sockenstuga. Ledarna kommer från Kleven utanför Gränna.

Som avslutningsord fick de 60 besökarna höra Karin säga: ”Jag har ett särskilt hjärta för missbrukare och deras familjer.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait