Skickliga norska pianoelever bjöd på sköna toner

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Naturens skönhet och växlingar var påtagliga vid en pianokonsert i Aneby konserthus onsdagen den  24 januari. Det var sju elever från Musikhögskolan i Oslo som under temat ”The sound of nature” som i en turné gästade Aneby.

Tidigare hade Tranås fått besök och efter Aneby väntade Eksjö.

Turnéledare var Jorunn Marie Bratlie, syster till vår egen Kristine Bratlie i Askeryd. De skickliga eleverna hade valt musik av bekanta storheter, verksamma främst under 1800-talet.

Turnéledaren Jorunn Marie Bratlie.

En av eleverna hade valt att spela två egna kompositioner. ”Hoppas ni får en trevlig upplevelse” sa Jorunn till besökarna. Man kan undra var Anebys musikälskare höll hus denna afton?

Konserten startade med ett livfullt stycke av Claude Debussy (1862-1918). Den franske tonsättaren ville skildra ett kärleksmöte mellan två. I pianistens ansikte kunde man ana ett harmoniskt välmående.

Nästa stycke tillägnades franske Maurice Ravel (1875-1937). Klingande toner i varierande styrka framkallade bilder av vårens ankomst.

Ännu ett stycke av Ravel presenterades av en elev som går tredje året i sin utbildning. Mjuka toner med snabba fingrar, upplevdes som en fulländad tolkning.

I vissa stycken behövdes bladvändare.

En student med rötter i Portugal, med förnamnet Martim, exploderade i ett stycke av Franz Liszt (1811-1886). En bladvändare behövdes i det långa styckets fyrverkeri av toner. ”Bravo, fantastiskt” hördes från en imponerad lyssnare placerad bakom skribenten.

Den tyske tonsättaren Robert Schumann (1810-1856) förärades ett stycke i tre satser av en elev från Tyskland. ”Följ med mig på en vandring i skogen”. Man kunde höra skogens sus i ett lekfullt hoppande mellan tonerna.

Eleven Erik valde att framföra två egna kompositioner. Den första med namnet ”Höstligt intryck”, bjöd på bilder av fallande löv och vindens sång. Den personliga inlevelsen gav färg åt musiken.

Eleverna imponerade.

Naturligtvis skulle polske tonsättaren Fréderic Chopin (1810-1849) finnas med i denna pianokonsert. Vilken tolkning av en ung kvinna med bakgrund i annat land! Återigen hördes ett bravo från en manlig stämma i lokalen.

Alla medverkande fick mottaga applåder vid konsertens slut.

Som avslutning fick vi återigen lyssna till den portugisiske virtuosen Martim, som nu valde musik av Chopin. Ett snabbt stycke som påskyndade ljusets ankomst!

Besökarna fick vara med om en musikalisk högtidsstund denna onsdagskväll!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait