Utsökt adventskonsert med jultoner i Lommaryds kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

En kompakt känsla av adventsstämning rådde i Lommaryds kyrka lördagen den 9 december. I en fullsatt katedral medverkade Aneby kammarorkester och Vetlanda Madrigalkör med dirigenterna Ulrik Lundström och Kerstin Johansson till en stor musikupplevelse för besökarna.

Efter klockringning välkomnade Anita Walfridsson medverkande och besökare till en festkväll. ”Jag vet att vi blir bjudna på något alldeles extra denna adventskväll.”

Efter kända adventspsalmen ”Bereden väg för Herran”, där församlingen deltog, var det dags för kör och orkester att fylla den rymliga kyrkan med välljud till Herrens ära. Någon vid min sida kunde konstatera att ”klara toner dansade på lätta vingar under valven”.

I de flesta av konsertens stycken hade Ulrik Lundström svarat för utsökta arrangemang.

Aneby kammarorkester och Vetlanda Madrigalkör, här under ledning av Ulrik Lundström.

Lyssnarna fick veta att det väntade en ”musikalisk resa genom flera olika länder”. Det började med två polska julsånger, där berättelsen om Betlehems under fanns i centrum.

Sångerna ”Markens herdar fåren vallar” och ”Gud sin kärlek så bekände” hade fått svensk text av Eva Norberg. Dirigenten Ulrik Lundströms uttrycksfulla gester fick kör och orkester att briljera i sitt framträdande.

Efter besöket i Polen var det dags för ett stopp i grannlandet Danmark. Kerstin Johansson ledde förtjänstfullt kören i Carl Nielsens ”Förunderligt och märkligt.”, kanske en av de allra vackraste julsångerna?

Den tjeckiska julsångstraditionen fick bidra med ”Härliga juletid” med svensk text av Peter Sjunnesson. Även nu blev tolkningen en fullträff.

I USA finns många kända julmelodier. Två av dem framfördes instrumentalt under kvällen. Välkända ”The Christmas Song” följdes av Irving Berlins ”White Christmas”. Här övergick programmet från adventstoner till julmusik av bästa märke!

Ett annorlunda och spännande inslag i konserten blev ”Gånglåt från Hagen” komponerad av Gittan Glans, musiklärare i Jönköping. Madrigalkören bjöd på en av kvällens höjdpunkter!

I den musikaliska julresan måste naturligtvis även England uppmärksammas. ”Ej upplysta gårdar” blev kvällens engelska bidrag. Återigen var det Eva Norberg som svarade för den svenska texten.

En koral från Bachs juloratorium blev en annan höjdpunkt under kvällen. ”Ich Steht an deiner Krippen Hier”, kändes som en gudomlig beröring!

Det svenska bidraget på musikresan var Viktor Rydbergs ”Gläns över sjö och strand” i smålänningen Ivar Widéens tondräkt. Det är anmärkningsvärt att Rydberg skrev denna sång i en båt på Vättern.

Kör och orkester för kvällen iklädda färgkombinationen rött och svart.

Andakten sköttes med den äran av Anita Walfridsson, som bland annat berättade att:

  • Hoppets stjärnor strålar i advent.
  • Tacksamheten är en motkraft i överflödets tid.
  • Ett barn i en krubba utmanar vårt högmod.

I avslutningen av konserten fick den norske tonsättaren Tore W Aas bidra med ”En stjärna lyser så klar”. Detta stycke framfördes instrumentalt.

Sista punkten i programmet var en julsång från avlägsna Australien. Sången heter ”Carol of the Birds” och bjöd på ljuvliga jultoner.

Kör och orkester fick mottaga långa applåder.

Ett extra nummer efter en lång applåd av en stående lyssnarskara kändes obligatorisk!

Enligt en mångårig tradition, konserterna började 2002, följde Otto Ohlssons mäktiga ”Advent”.

Den första av tre konserter under adventstid i Lommaryds kyrka avslutades med tacktal och blommor till dirigenterna.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait