Vikingaskepp och naturfilm i fokus på Idelunds salonger

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Det gamla bönhuset i Lommaryd, även kallat Idelunds salonger, inbjuder till flera spännande och annorlunda program. Söndagen den 19 november var det aktuellt med Ulf Lundbergs berättelse om bygget av ett vikingaskepp och Lennart Anderssons visning av en film från Sarek.

Jimmy Söderholm från Lokus, Lommaryds kultursällskap, hälsade välkommen och påminde om att detta var första gången när programmet var öppet för allmänheten, utan krav på medlemskap.

Besökarna fick även en påminnelse om nästa samling med filmen ”Körkarlen” och en stumfilmspianist kommande lördag den 25 november kl.19.00. Själva juldagen kommer Ebbot Lundberg med band och under våren väntar program med sångerskan Malena Ernman och gitarristen Mats Bergström. Ett nyinsatt program med Knutbypastorn Peter Gembäck annonserades också. Han var en av pastorerna i Knutbysekten, som han nu tagit helt avstånd från.

På klingande dialekt berättade Ulf Lundberg om äventyret kring tillkomsten av vikingaskeppet Germundsulfven. Första skärmbilden hade detta innehåll på en skylt ovanför verkstaden: ”Arken byggdes av amatörer / Titanic byggdes av proffs.”

Vikingaskeppet under byggtiden och vid folksamlingen vid sjösättningen.

Det visades flera bilder från byggtiden av det stolta skeppet, som är nio meter långt och två och en halv meter brett. ”Många som besökte oss kunde inte låta bli att hjälpa till.” Sammanlagt var det cirka hundra personer, som engagerade sig i bygget. Det tog fjorton år från start till mål. Under den långa tiden svetsades byggarna samman till en familj. ”Byggtiden var viktigare än själva slutresultatet.”

Både virke och olika detaljer i skeppet skänktes från olika håll och de tio årorna inköptes hos Bengtsson i Korsberga. Vid skeppssättningen i Assjön den 29 juli 2022 deltog över hundra personer i festligheterna. Skeppet välsignades av kyrkoherden Ulf Svensson.

Att skeppet är tätt och sjödugligt visas främst av att 1.648 personer varit passagerare och roddare sedan starten.

Vikingaskeppet har skeppat flera stycken.

Den andra delen av kvällens program bestod av Lennart Anderssons uppskattade visning av en naturfilm från Sarek. Tyvärr hade inte AnebyNytt möjlighet att se den, eftersom annat uppdrag väntade. Möjligheten finns att se den filmen vid en föreläsning i Bälaryd under våren.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait